Femåriga dottern Otilia är glad att hennes ponny Hope är hemma igen efter en vecka på rymmen. Foto: Agnes Ränkeskog

Ponnyn Hope hittad välbehållen

Publicerad

Efter en vecka på rymmen har ponnyn Hope i Brevik utanför Åmotfors kommit hem igen.
– Det känns fantastiskt skönt! Nu kan man börja leva igen, sova om nätterna och slippa vara orolig, säger hästägaren Agnes Ränkeskog.

Inte långt från sitt hem i Brevik utanför Åmotfors hittades shetlandsponnyn Hope i skogen igår. Förra veckan, natten till torsdag, försvann Hope och sedan dess har ägarna letat tillsammans med andra engagerade och med hjälp av både drönare och hundar.

Spårades med hund

I går upptäcktes färsk hästspillning cirka 2,5 km från hemmet och än en gång kom en hundägare ut för att låta sin hund spåra.

– Vi har sökt i det området sedan i fredags då vi tidigare sett spillning och hovtramp där men då har vi inte hittat nåt.

Letandet har försvårats av väderförhållandena. Det har varit både blåst och spöregn, berättar Agnes. Dessutom är det väldigt tät skog i området.

– När vi tog ut hunden Bella till platsen igår så ville hon inte lämna platsen och ta upp nåt spår utan ville hålla sig i närheten. Hon kände antagligen att han inte var långt bort. Så sade Bellas ägare att: ”Jag tror han är precis i området.” och sedan helt plötsligt stod Hope där i skogen, med sin blå grimma, och tittade på oss, säger Agnes.

Hope levde i skogen i en vecka innan han hittades. Foto: Agnes Ränkeskog

Välbehållen

Enligt henne verkar Hope må bra, han är sig lik och har nog ätit bra och hittat vatten att dricka.

– Det såg inte alls ut som det har gått nån nöd på honom. Han har nog bara gått runt i cirklar där uppe under den här veckan. Han har nog haft semester i skogen.

När Hope rymde var det tät dimma under morgonen och han tog sig troligen ut ur hagen genom att krypa under stängslet. Då hade han bara varit hos familjen i fem dagar. Agnes och hennes sambo hade nyss köpt shetlandsponnyn till sina två barn, ett och fem år gamla.

Hur reagerade era döttrar när Hope kom tillbaka?

– Vår femåring Otilia blev jätteglad och sa att ”Pappa, vad bra att Hope äntligen är hemma”.

Vad gör ni nu för att förhindra att Hope rymmer igen?

– Vi har ju stark ström sedan tidigare men nu har vi satt upp en tråd till, säger Agnes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer