Carolina Nisser från Karlstad är en av eleverna på självhushållningskursen. Hon drömmer om att i viss mån bli självförsörjande på mat i framtiden. Foto: SVT

Populärt att utbilda sig i självhushållning

Publicerad

Intresset för att utbilda sig i självhushållning har ökat och på Klarälvdalens folkhögskola lär sig eleverna just nu hur man förädlar och förvarar sin skörd.

– En del ser det som en språngbräda att nu jädrar ska jag förändra mitt liv och de gör det också, för andra väcker det ett intresse, säger läraren Michael Raaman som var med och startade utbildningen.

När vi besöker skolan är halva klassen i skogen för att lära sig om vilka vilda växter som kan ätas och användas i matlagning. Andra halvan tar hand om den egna skörden av de grönsaker, frukter och bär de odlat. Det torkas, läggs in, syras, saltas och syltas.

– Idag gör vi gurkchutney, krossade tomater, saltar in bönor, torkar frukt och grönsaker och så vin, säger läraren Debby Lyons och visar runt i köket. De håller till i det så kallade Kretsloppshuset på Naturbruksgymnasiet Södra Viken utanför Sunne.

Ekonomiska aspekter

Allt från skogsbruk, byggnadsvård och nybyggnationer till djurhållning, odling och förädling av livsmedel står på schemat när eleverna ska lära sig hur man kan bli självförsörjande i olika grad.

– Vi pratar också om ekonomi för att se vad effekterna blir av ett självhushållarliv rent ekonomiskt.

25 utbildningar

När Klarälvdalens folkhögskola startade sin kurs i självhushållning 2001 var de smått unika sedan dess har intresset växt och nu finns 25 liknande utbildningar i landet enligt Michael Raaman.    

– Det känns som en viktig bit av utvecklingen att fler människor är engagerade miljömässigt och producerar egna livsmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.