Här premiärspringer de på allmänhetens löpning. Foto: SVT

Allmänhetens löpning – ny satsning för motionärer i Karlstad

Publicerad

Sedan många år finns allmänhetens åkning på olika isbanor i Karlstads kommun för de som gillar att åka skridskor. Nu får också de som vill springa chansen att träna under vinterhalvåret. I dag var det premiär för allmänhetens löpning i Wåxnäshallen.
– En fantastisk idé, säger Monnika Kumlin som var en av dem som kom till hallen i dag.

Ett 30-tal personer kom i dag till det allra första lunchpasset i Wåxnäshallen för att löpträna. Det är Karlstads kommun som tillsammans med friidrottsföreningen IF Göta Karlstad som nu öppnar inomhushallen för allmänheten mellan klockan 12 och 13 på tisdagar och torsdagar under vinterhalvåret och syftet är att folk ska röra på sig mer.

– Man kan vara på vilken nivå som helst, från elit till motionär. Vi vill ju att alla ska röra på sig och det finns inga krav på att man ska springa på en viss tid utan bara att komma dit och var sig själv helt enkelt, säger Mikael Eskilsson som är verksamhetschef inom kultur- och fritidsförvaltningen.

Han känner inte till att någon annan kommun i landet har något liknande. Idén kommer från en invånare.

– Vi fick en synpunkt till förvaltningen förra året. Det var en man som ville ha en tid för löpning inomhus när det är mörkt och halkigt ute. Vi tog kontakt med Göta som hakade på idén, så de ställer upp med instruktör varje gång, säger Mikael Eskilsson.

Pilotprojektet ska utvärderas

Den här hösten har kommunen även tänt belysningen i Bryngfjordsbacken en kväll per vecka för dem som vill träna i slalombacken. Allmänhetens löpning är ett pilotprojekt som kommer att pågå till mitten av mars, sedan ska det utvärderas för att se om det ska fortsätta kommande vintersäsonger.

– Grundtanken är att man kommer dit och tränar som man vill, men vi finns på plats som värdar och svarar på frågor så gott vi kan och ger gärna idéer till löpträningen, säger Johan Engberg, sportchef på IF Göta Karlstad.

Slipper springa i mörkret

Monnika Kumlin säger att hon absolut kommer att träna på allmänhetens löpning igen.

Monnika Kumlin är en av dem som kom till Wåxnäshallen för att lunchträna i dag. Hon tycker att det är en fantastisk idé och är mycket glad att allmänhetens löpning startat.

– Man vill springa men hittar många anledningar att slippa undan vid dåligt väder, och jag har en verksamhet som gör att jag inte kommer iväg förrän på eftermiddagen och då är det ju mörkt så det här är jättebra, säger hon.

Kommer du fortsätta att gå hit?

– Absolut, absolut! säger Monnika Kumlin och springer vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer