Prinsbesök på Kummelön

Uppdaterad
Publicerad

Hertigen av Värmland, prins Carl Philip, besökte Värmland under torsdagen. Bland annat besökte han Kummelön där han fick träffa nyanlända som fått jobb genom den nationella satsningen Naturnära jobb.

I april startade det nationella projektet Naturnära jobb. Kummelön utanför Kristinehamn är en av de platser i Värmland där det pågår och i dag besökte Prins Carl Philip naturreservatet.

– Det är fantastiskt vackert. Ekhagar så här, det är fantastiskt fint. Vi har ju mycket av det i Stockholmstrakten men att få se det i Värmland och hur djuren har betat här, både kor och får, det är fint, säger Prins Carl Philip.

Arbetsmarknadsprojekt

Ett 70-tal personer är sysselsatta via Skoggstyrelsen i projektet Naturnära jobb i Värmland. Projektet kommer fortsätta åtminstone året ut och arbeten genomförs i Hagfors, Säffle, Karlstad och Kristinehamn.  

– Det är ett arbetsmarknadspolitiskt projekt där vi sysselsätter framförallt nyanlända i naturnära jobb och syftet är dels att vi ska göra allmännyttiga arbetsuppgifter, dels förbereda människor på ett annat arbetsliv framöver, säger Bengt Danielsson, distriktschef Skogsstyrelsen Värmland.

Kummelön

På Kummelön handlar det om röjningsarbete mellan de gamla ekarna, men Naturnära jobb behöver inte bara vara skogsarbete, det kan också vara arbeta med trädgårdar, parker och kyrkogårdar. 

– Det finns matchningsresurser i projektet som ska hjälpa till att matcha deltagarna ut i arbetslivet, säger Bengt Danielsson.

En av dem som anställts och som i dag var på Kummelön för att arbeta med röjsåg är Tedros Weldey från Eritrea och han trivs. 

– Det känns bra. Jag jobbat tidigare som lokalvårdare och nu har jag varit här i tre veckor. Man får frisk luft i skogen och gemenskap med arbetskamrater.

Foto: SVT

 – Det är ett fantastiskt bra initiativ. Det är bra på många olika nivåer, det är nytta för alla, inte minst för nyanlända som får komma ut och vistas i naturen och många av våra marker behöver också lite hjälp på vägen, säger Prins Carl Philip.

Under resten av dagen deltar prinsen vid invigningen av aktivitetsområdet Vilda Parken i Väse, han besöker Valmet i Karlstad och deltar i företagets prisutdelning för hållbara innovationer under en konferens i Karlstad. Dagen avslutas med en länsmiddag på residenset med landshövdingen, företagare från länet och näringslivsorganisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.