Uppåt 30 000 hushåll har störningar i stadsnätet. Foto: TT

Bredbandsnätet ska fungera igen

Uppdaterad
Publicerad

Först vid 13.40-tiden på onsdagen fungerade bredbandsnätet igen. Det uppgav Karlstad stadsnät.

Vid 19.30 på tisdagskvällen meddelade Karlstad stadsnät att 75 procent av de som varit drabbade fått tillbaka sina tjänster.

”De allra flesta kunderna kommer med största sannolikhet att ha sina tjänster tillbaka under de närmaste timmarna”, uppger stadsnätet på sin webbsida.

Under natten till tisdag gjordes ett planerat arbete i bredbandsnätet. Det gav driftstörningar för kunder hos Mittnät. Arvika, Forshaga, Hammarö, Karlstad, Munkfors, Vansbro och Åmål berörs.

Karlstad stadsnät uppger att avbrottet orsakades av ett mjukvarufel i ett stödsystem vilket gjorde att trafiken inte kom upp som den skulle efter nattens driftarbete.

I Karlstad hade en del kunder fått tillbaka nätet vid 8-tiden och på morgonen och då räknade man med att driftstörningen skulle vara över vid 9.30 efter en omstart av nätet.

– Vi arbetar på för fullt, sa Richard Hall, kommunikatör på Karlstads el- och stadsnät strax före klockan 11 på förmiddagen.

– Vi har ingen estimerad sluttid just nu, sa han en halvtimme senare.

Men driftstörningen har fortsatt hela dagen.

– Själva rutinarbetet gick jättebra men sen när vi slog på trafiken i stadsnätet så hängde sig vårt stödsystem. Det var ett helt oväntat fel som vi inte kunde förutse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.