Stora teleproblem under festival

Uppdaterad
Publicerad

De många besökarna på Putte i Parken innebar stora svårigheter att ringa och sms:a vid festivalområdet.

Det var svårt att få till en mobilsignal på helgens festival i Mariebergsskogen i Karlstad. Många hörde av sig till polisen, upprörda över det hårt belastade nätet.

”...Det kan vara svårt att ringa. Bestäm tidigt under kvällen var ni ska träffas om ni kommer ifrån varandra, återsamlingsplatser är användbart”, rådde polisen via Facebook.

Putte i Parken 2014

– Det kan ju vara så att någon behöver ta kontakt med exempelvis SOS Alarm, och kan det bli konsekvenser för den enskilde. Så visst är det obra om det är så sårbart, säger polisens områdeschef Johan Ekstam.

”Blir alltid så”

Festivalgeneralen Niclas Lagerstam säger att problemet är en svår nöt att knäcka.

– Det är tråkigt naturligtvis, men så här blir det ju alltid vid ett större arrangemang.

Han säger att festivalen har hört av sig till operatörer i förväg för att berätta att det kommer att vara mycket folk. Men enligt Marcus Haglund på Telia Sonera, Sveriges största operatör, har arrangören inte hört av sig till dem.

Extra mast löste problem

– Det är beklagligt att folk inte kan nyttja sina telefoner. Vi försöker hålla koll på vad som händer i Sverige, men det är omöjligt att ha koll på allt, säger Telias pressansvarige Marcus Haglund.

I helgen kördes också rallycross-vm i Höljes – med publikrekord – utan några större problem med mobilnätet. Där hade man för första gången hyrt in en extra telefonmast. Något som Putte i Parken inte skulle mäkta med ekonomiskt, menar Niclas Lagerstam.

– Vi är en slimmad organisation. Det är nog inget som vi kan ordna själva utan det behöver vi i så fall hjälp med.

Polisen tänker om rutin

Både polisen och festivalledningen hade andra kommunikationsvägar än mobiltelefoni, men polisen ser ändå allvarligt på de överbelastade näten.

– Det var en intressant lärdom som vi får ta med oss i planeringsarbetet inför kommande evenemang: Att ta med ytterligare en samarbetspartner i form av mobiltelefoniföretagen, så att de åtminstone har vetskapen om att ett större evenemang går av stapeln, säger Johan Ekstam.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Putte i Parken 2014

Mer i ämnet