Juridikprofessor Mårten Schultz. Foto: SVT

Professor: ”Liten chans att få skadestånd”

Publicerad

De bröder som misstänktes för att ha dödat Kevin Hjalmarsson i Arvika 1998 har små möjligheter att få skadestånd om det visar sig att de är oskyldiga, det menar en expert.

När förundersökningen om Kevin Hjalmarssons död i Arvika togs upp igen i förra veckan uttryckte de båda mordmisstänkta brödernas advokat glädje i en intervju. Han menade att det var ett viktigt steg mot att ge bröderna upprättelse.

Små möjligheter till skadestånd

Men visar det sig att de är oskyldiga är deras möjligheter att få skadestånd trots det väldigt små, det menar Mårten Schultz, professor i skadeståndsrätt vid Stockholms Universitet.

– Det ligger långt tillbaka i tiden och är förmodligen preskriberat. Och så finns det även andra regler som kan sätta hinder för det här, så jag tror att det finns små chanser att få ett vanligt skadestånd, säger han.

Öppning i Europakonvention

Men Mårten Schultz säger också att det kan finnas en öppning i Europakonventionen, som skyddar våra grundläggande fri- och rättigheter. Han menar att den kan användas som grund i skadeståndsansvar, i det här fallet för staten.

– Där är det möjligt att det finns en viss öppning. Dessutom kan regeringen ge ut så kallad ex gratia-ersättning, om man tycker att det är synd om någon eller det finns ömmande skäl, säger han.

I så fall finns det inga regler som kräver att staten ska betala ut skadestånd, utan det sker frivilligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer