Ija Åkesson, Gabriella Rapp och Alexandra Bieledei sätter upp tält utanför biblioteket i Arvika. Foto: SVT

Protestaktion för ensamkommande i Arvika

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls en protestaktion i Arvika mot att många ensamkommande asylsökande riskerar bli bostadslösa. Orsaken är att det råder rättslig oklarhet om kommunerna har ansvar för de ensamkommande under tiden den nya lagen prövas i domstol.

Lagen berör omkring 9000 ensamkommande runt om i landet, varav många finns i Värmland, och är tänkt att ge ensamkommande unga med avslag på asylansökan en ny chans att stanna i Sverige genom studier.

Idag sattes ett tält upp utanför biblioteket i Arvika som en symbolisk handling för den problematik många ungdomar nu hamnat i.

– Vi har en grupp med ungdomar som bor i Sverige, som har rätt att vara här men som ändå inte får stöd av samhället, säger Monica Sturegren, som är talesperson för organisationen Världen i Värmland som engagerar sig för att hjälpa ungdomarna.

Monica Sturegren säger att hon förstår att kommuner blev överrumplade av situationen i början men att något nu måste hända.

– Jag tycker det är fruktansvärt dåligt. Någonstans måste någon börja stå upp och ta ansvar, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer