Inspirationen till sömnskolan har hämtats från liknande projekt i Umeå, Örebro och på Karolinska institutet Foto: TT

Psykologistudenter erbjuder sömnskola

Publicerad

Studenter på psykologprogrammet vid Karlstads universitet kommer under våren, tillsammans med primärvården, att erbjuda en sömnskola. Tanken är att hjälpa till att få bukt med sömnproblem på ett tidigt stadium.

Att ha svårt att sova i vissa skeden av livet, som när man har mycket omkring sig – det är inget konstigt, enligt många sömnexperter. 

– En sömnskola i grupp kan också sänka tröskeln för att söka hjälp betydligt tidigare, säger Annika Norell Clarke, lektor i psykologi, sömnexpert samt handledare till studenterna som ska ge sömnskolan.

Sömnbrist kan ge stort lidande

Samarbetet kommer att ge studenterna möjlighet till praktisk träning, samtidigt som Vårdcentralen Kronoparken och Forshaga vårdcentral kan bemöta sina patienter med preventiv vård som är förankrad i forskningen.

– Många av de patienter som kommer till vårdcentraler har sömnsvårigheter. Om sömnsvårigheterna består över längre tid kan det leda till stort lidande, säger Oskar Eriksson, legitimerad psykolog vid Vårdcentralen Kronoparken, i ett pressmeddelande.

Växande psykisk ohälsa

Inspirationen till sömnskolan har hämtats från liknande projekt i Umeå, Örebro och på Karolinska institutet.

– Vi ser flera skäl till varför det är viktigt att introducera psykologstudenter till primärvården, säger Maria Tillfors, professor i psykologi vid Karlstads universitet, i pressmeddelandet.

– Framför allt är det ett växande arbetsfält för psykologer då det krävs stor psykologisk kompetens för att kunna möta den psykiska ohälsan i samhället. Olika studier visar att andelen människor som söker till primärvården på grund av psykisk ohälsa ligger mellan 20 och 40 procent.

Åtta tips för bättre sömn

  • Minska stressen i ditt liv
  • Rör på dig regelbundet
  • Försök att gå ner i vikt om du snarkar
  • Stillsamma aktiviteter före sängdags
  • Undvik ljus på kvällen
  • Undvik koffein, nikotin och alkohol före sänggående
  • Ta en kort sovstund på dagen
  • Låt sängen vara en sovplats där det är mörkt, tyst och svalt och där du inte blir distaherad av jobbpapper eller mobiler

Här kan du läsa närmare om tipsen som kan göra att du sover bättre

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.