Foto: SVT

Putte i Parken: 34 av 38 utredningar läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Av 38 polisanmälningar om sexuellt ofredande på festivalen Putte i Parken har 34 utredningar lagts ner. Och risken är stor att de resterande fyra går samma öde till mötes.

– Vi har tyvärr inte några jätteförhoppningar på dem, säger förundersökningsledare Christoffer Rosenhall.

De allra flesta polisanmälningar som kom in efter sommarens Putte i Parken har resulterat i nedlagda utredningar. Den största anledningen är att polisen inte har kunnat identifiera gärningsmännen.

– Det finns olika anledningar såklart, men främst infinner sig ett bevisproblem med vem som har utfört handlingen, säger Christoffer Rosenhall, förundersökningsledare vid polisen i Värmland.

Ofredanden under Putte i Parken

Varför är det så problematiskt?

– Infinner sig ett bevisproblem i form av att målsäganden inte kan peka ut exakt vem det var som utförde handlingen, då blir det ett problem. Då finns det kanske en alternativ gärningsman eller liknande. Då fastnar vi där helt enkelt och kan inte gå vidare.

Festivaler kantade av anmälningar om övergrepp

Svårt att identifiera gärningspersoner

Putte i Parken innebär en stor samling människor, mörka kvällar och folk som har hoppat runt och varit i feststämning. Något som lägger ytterligare svårigheter till att finna en gärningsman, enligt Christoffer Rosenhall.

– Det har gått väldigt fort, man har blivit antastad bakifrån oftast, så man har inte sett vem själva gärningsmannen är fullt ut, fortsätter Christoffer Rosenhall.

Enligt Rosenhall har tjejerna förklarat att de inte kan säga med säkerhet vem som har utsatt dem för övergreppen.

– Det är ju starkt av dem faktiskt, att förklara det, för de vill ju inte sätta dit någon oskyldig heller.

Av 38 ärenden är det bara fyra som fortfarande är öppna.

– Vi har tyvärr inte några jätteförhoppningar i dem. Vi har hört misstänkta i de ärendena också, och det lutar åt samma öde tyvärr, säger Christoffer Rosenhall.

Inga spår, inga vittnen

– Mönstren är unga män som gärna går runt tillsammans och ofredar tjejerna. Det är tafsande på könsdelar och så vidare.

Nästan uteslutande har övergreppen skett nära scenen i publikhavet, efter klockan nio när mörkret fallit på. Med andra ord, där det är som svårast att få iakttagelser av en gärning som går fort och sker där det är tätt med folk, säger Christoffer Rosenhall.

Dessutom har det inte gått att finna varken spår eller vittnen.

– Självklart är det tråkigt när det blir så mycket på en plats och vi inte kan klara upp det. Men det är inte förvånande heller, om jag ska vara riktigt ärlig, säger han.

Vad tror du att det här ger för budskap till tjejer i framtiden, är det någon idé att anmäla?

– De ska fortsätta anmäla, det är viktigt av flera aspekter. Det är viktigt för andra tjejer som kanske kan komma att bli utsatta i framtiden att vi försöker förhindra det här från att ske, och att vi i ett tidigt skede kan få gärningsmän att känna sig iakttagna så att de väljer att inte göra de här handlingarna. Därför är det viktigt att anmäla, så att vi kan sätta in insatser för att få ner antalet sexuella ofredanden på liknande festivaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredanden under Putte i Parken

Mer i ämnet