Pär Maltesson, räddningschef i Torsby. Foto: SVT

Räddningschefen i Torsby polisanmäld

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har gjort en polisanmälan mot räddningschefen i Torsby under söndagen.

I november i år skrev nästan 70 anställda vid räddningstjänsten i Torsby under en misstroendeförklaring mot räddningschefen Pär Maltesson, där de krävde hans avgång. Enligt de anställda fanns det bristande kommunikation och otydligt ledarskap.

Läs mer: Brandmän avsäger sig ledaruppdrag

Räddningstjänsten i Torsby

Nu har en polisanmälan lämnats in riktad mot räddningschefen, bekräftar polisen för SVT Nyheter Värmland.

– Vad jag förstår handlar det om lönerapporteringen, men jag känner inte till detaljerna ytterligare, säger kommunalrådet i Torsby, Ann-Katrin Järåsen (S).

Enligt uppgifter till Värmlands Folkblad har två personer gjort en polisanmälan om urkundsförfalskning mot räddningschefen.

– Det pågår en polisutredning, och vi kan bara avvakta och hoppas att den inte drar ut på tiden. I övrigt kan jag inte kommentera så länge utredningen pågår, säger Ann-Katrin Järåsen.

Torsby kommun har tidigare ställt sig bakom räddningschefen, när de anställda krävt hans avgång.

Läs mer: Kommunen vägrar backa för brandmännen

– Vi från nämnden har inget misstroende mot Pär Maltesson utan vi ställer oss bakom den ledningsgrupp som vi har tillsatt, sa Anna Melin-Nyström (C) till SVT Nyheter Värmland i slutet av förra veckan.

Räddningstjänsten i Torsby har under flera år varit en fråga för debatt. Under en period skulle det göras flera besparingar på räddningstjänsten, och det var högljudda protester. I september i år blev det klart att det inte blev några sparkrav. Efter det började protester mot räddningschefen att höras, och flera brandmän hotade med åtgärder om han inte lämnade sin tjänst.

SVT Nyheter Värmland har sökt räddningschefen Pär Maltesson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Räddningstjänsten i Torsby

Mer i ämnet