Foto: SVT

Räddningschefen om kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan Torsby kommun och deltidsbrandmännen går vidare. Idag lämnade deltidsbrandmännen in en skrivelse till kommunen innehållande vad de tycker är räddningschef Pär Maltessons fel och brister samt missförhållanden inom räddningstjänsten.

Skrivelsen är fyra sidor lång och tar i huvudsak upp brister i räddningschefens ledarskap och kommunikation. Man påtalar också uteblivna utbildningar för nyanställda, manipulerade tidrapporter och kränkningar av personal. Enligt deltidsbrandmännen saknar han också engagemang och de tvivlar på att han är räddningstjänstens röst gentemot politikerna.

– När man pratar om ledarskapet så känner jag igen det till viss del. Visst kommunikationen kan absolut bli bättre och det är det vi jobbar med nu och går framåt med dialogmöten och tätare träffar och stationerna, säger räddningschef Pär Maltesson.

Räddningstjänsten i Torsby

”Delegerat till andra”

När det gäller övriga delar i skrivelsen säger Pär Maltesson:

– En del stämmer och en del stämmer inte. När man ska åka och prata med brandmännen på stationerna så har en del pratat och en del pratar inte. Det är väldigt olika beroende på var man är i bygden. Det blir lite konstigt mycket av grejerna som står här har jag delegerat till andra som ska utföra och sedan vet jag kanske inte om det har blivit gjort eller inte.

Inga planer på att sparka Maltesson

Kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S) ser inte att något förändras i och med skrivelsen.

– Jag har kikat på den som snabbast nu och jag kan inte se att det är värst mycket i den skrivelsen som är politisk handläggning. Det här får man jobba vidare med tjänstemän emellan tillsammans med arbetstagarna.

Deltidsbrandmännen har tidigare krävt Pär Maltessons avgång men det är inte heller något som Järåsen tänker tillmötesgå.

– Det finns ett önskemål från brandmännen om att han ska avgå och det har varit väldigt tydligt från deras sida. Vi har inte hittills i politiken sett att det skulle finnas något skäl till det utan vi tycker att man ska jobba vidare med dialog. Det tror vi att räddningstjänsten i Torsby har att vinna på. 

”Skiter i oss”

Deltidsbrandmännen reagerar på kommunledningens besked om fortsatt förtroende för räddningschefen med stor besvikelse. 

– Det här var som att dra ner rullgardinen. Jag upplever att de skiter i oss och vad vi har att säga, säger Tommy Engvall.

Tommy Engvall kommer nu att kalla till ett stormöte för att avgöra hur deltidsbrandmännen nu ska gå vidare med sina krav på att räddningschefen ska avsättas. Kommunledningens plan på att lösa konflikten med dialogmöten ger han inte mycket för.

– Det finns ingen återvändo. Det fungerar inte att ha honom kvar, säger Tommy Engvall.

Bra dialog

Nu ska räddningstjänsten i Torsby försöka lappa ihop förtroendet och organisationen genom att förbättra kommunikationen.

– Vi ska ha utsedda kontaktmän på de olika stationerna så vi kan ses oftare. Får vi en bra kontakt med stationerna och får en bra dialog så kommer det att bli bra. Det är jag övertygad om, säger Pär Maltesson.

”Varit jobbigt ganska länge”

Konflikten inom räddningstjänsten i Torsby har pågått under drygt ett och ett halvt år. Det började med protester mot rekryteringar och de besparingsåtgärder som det tidigare beslutats om. Något politikerna senare fick backa från. Kritiken riktades istället mot räddningstjänstens chef Pär Maltesson som, enligt deltidsbrandmännen, misskött sitt arbete.

– Det är inte roligt. Det har varit jobbigt ganska länge nu. Men får vi till det här med en dialog så tror jag på det ändå. Om jag åker ut till brandstationen och pratar med brandmännen så är vi inte ovänner, inte när jag är där iallafall. Det kommer efter tydligen. Via media, tyvärr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Räddningstjänsten i Torsby

Mer i ämnet