Foto: Privat/TT

Nya radiokanaler i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i sommar får radiolyssnarna i Värmland mer att välja på, då dagens två kommersiella tillstånd blir fyra.
– Det blir ett bättre och roligare utbud för lyssnarna med fler kanaler, säger Palle Carlsson på Rix FM i Karlstad.

Idag finns två kommersiella radiokanaler i Värmland, Rix FM och Mix Megapol, men från och med den 1 augusti kommer lyssnarna alltså få ytterligare två att välja på, den ena är NRJ vilken den fjärde blir är inte beslutat än.

Det som är klart är att det i veckan beslutades om tre nya nationella tillstånd som gick till: Mix Megapol, NRJ och Rix FM. De kommer alltså få sända över hela landet med en täckningsgrad på drygt 80%. Utöver de kanalerna finns också 35 regionala tillstånd varav ett i Värmland. Ansökningstiden för dem går ut den 16 november.

– Målet är att vi ska ha besluten klara före årsskiftet, säger Kerstin Morast på Myndigheten för press radio och tv, som beslutar tillstånden.

På Rix FM i Karlstad ser man positivt på utvecklingen, även om man inte kan säga något om detaljerna i det här läget.

– Den stora förändringen blir att lyssnarna får ett bredare utbud att välja på och det är roligt, säger Palle Carlsson på Rix FM i Karlstad.

Tredje omregleringen

Det är tredje gången tillståndsförfarandet för reklamradio ändras sedan den kommersiella radions start 1993. Från början auktionerades frekvenserna ut. Den som lade högsta budet vann och ålades också att betala den summan i årlig avgift till staten. Systemet blev ekonomiskt ohållbart för bolagen och ändrades.

I det andra upplägget tog staten ut en betydligt lägre avgift, istället krävdes ett lokalt innehåll med egenproducerat material, men även den lösningen blev för tuff att klara ekonomiskt för bolagen, berättar Kerstin Morast. I det nuvarande förfarandet ger Myndigheten för press radio och tv tillstånden till den som lägger det högsta budet och kan visa att de tekniskt har möjlighet att sända radio under den period om åtta år som tillståndet gäller.

”Det blir den som lägger det högsta budet”

– Vi ställer inga villkor på innehåll mer än att man följer svensk lagstiftning, säger Kerstin Morast.

Så vem kommer få tillståndet i Värmland?

– Det blir den som lägger det högsta budet.

Det finns idag 103 tillstånd att sända analog kommersiell radio fördelade över hela Sverige. Den analoga kommersiella radion domineras idag av de två nätverken MTG Radio AB och Bauer Media AB, som båda är delar av stora internationella mediekoncerner. MTG Radio AB tillhör Modern Times Group MTG AB och  Bauer Media AB tillhör Bauer Media Group AB.

Nätverket MTG Radio består av 27 radiostationer. MTG Radio:s stationer är:

RIX FM,

Bandit Rock

Lugna Favoriter

Power Hit Radio

Star FM

I nätverket Bauer Media ingår 75 radiostationer. Bauer Media sänder formaten:

Mix Megapol,

Rockklassiker,

FM Vinyl

Svensk Pop

NRJ

Källa: Myndigheten för press radio och tv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.