– Jag tycker det är ett väldigt märkligt åtal det här, säger advokaten Bertil Moraeu. Hör mer om rättegången i klippet. Foto: SVT

Rättegång efter fortkörning med A-traktor

Uppdaterad
Publicerad

I fjol åkte den 15-årige fryksdalskillen fast efter att ha kört för fort med sin A-traktor. Idag var fortkörningen uppe i Tingsrätten.

I omkring 80-kilometer i timmen körde killen sin A-traktor när han stoppades av polis i Rottneros. Det som behövdes var bara att vrida om tändningsnyckeln några gånger för att köra mer än 30 kilometer i timmen, uppgav han i polisförhören.

I Tingsrätten i dag kom det främst att handla om det var en A-traktor eller en personbil han körde.

Henrik Kindwall Lindell är åklagare i fallet:

– Killen körde en A-traktor som gått igenom besiktning och blivit godkänd och där han inte gjort några fysiska förändringar. Men han hade manipulerat fordonet genom ett visst förvaringssätt. Han körde en personbil.

– Jag anser det är olovlig körning.

Försvarsadvokaten Bertil Moreau tycker att resonemanget är märkligt:

– Det är en kille som kör en A-traktor som är godkänd av Transportstyrelsen. Det finns inga fel på den enligt polisens undersökning.

– Vid något tillfälle har A-traktorn gått för fort efter att han vridit några varv med tändningsnyckel. Han vet inte när han startar hur fort bilen går.

Men har han överträtt hastighetsbestämmelserna?

– Det är inte det han är åtalad för. Han är åtalad för olovlig körning.

När rätten dömde i fallet blev domen fällande. Det var en olovlig körning. 15-åringen dömdes till 30 dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.