Utanför salen strax innan rättegången drar igång Foto: SVT

Rättegång mot bibliotekschefen

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 13 idag inleddes rättegången mot bibliotekschefen Åsa Hansen i Karlstad som misstänks ha brutit mot efterforskningsförbudet i samband med att en journalist ringt och ställt frågor om ett register över romer.

Det var i slutet av maj 2017 som en journalist på Dagens Nyheter ringde upp Åsa Hansen, bibliotekschef i Karlstad, och ställde frågor om ett register som biblioteket skulle ha upprättat över romer och EU-migranter.

Det var i telefonintervjun som Åsa Hansen ska ha frågat vem det var som lämnat uppgifterna till tidningen, det säger reportern Kristoffer Öhrstadius i ett förhör i förundersökningen. I förhöret berättar han att bibliotekschefen ställde frågan; ”Vem är det som har lämnat de här uppgifterna till dig?” tre gånger under två minuter.

Kände sig pressad

Meddelarfriheten ger offentliganställda rätt att lämna uppgifter för publicering i massmedia om i stort sett vad som helst, utan att de kan bli straffade för det. Efterforskningsskyddet innebär att myndigheten inte får efterforska vem det är som har lämnat uppgifterna, och det är det som bibliotekschef Åsa Hansen anklagas för.

Åsa Hansen nekar till brott och säger i förhöret att hon kände sig pressad under intervjun och ställde frågan för att få reda på vilken sorts material det var journalisten ställde frågor om. Hon menar att hennes syfte inte var att få reda på vem det var som hade lämnat uppgiften.

Inte svara på frågor

Det framgår också i förundersökningen att anställda på biblioteket uppmanades via mail att inte svara på frågor från journalisten, utan hänvisa till bibliotekschefen istället.

Justitieombudsmannen granskade senare ärendet om registret och gjorde bedömningen att inget olagligt förekommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.