Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Karlsson blev intervjuad av medier från både Norge och Sverige. Foto: Morgan Kringstad/SVT

Rättegången i frysfallet inledd – åklagaren nöjd med första dagen

Uppdaterad
Publicerad

Idag startade rättegången i Värmlands tingsrätt i det så kallade frysfallet, där en man bosatt i Årjängs kommun misstänks ha placerat sin döda sambo i en frysbox i huset och låtit henne ligga där i flera år innan det avslöjades.

Åklagaren Linda Karlsson inledde rättegångsdagen med sin sakframställan, där hon hävdar att mannen gjort sig skyldig till brott mot griftefriden och grovt gravfridsbrott, grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

Hävdar att sambon lever

Den åtalade mannen har i polisförhör tidigare berättade utförligt om vad som hänt, men nu har han tagit tillbaka allt, och säger sig inte veta någonting om det inträffade. Istället hävdar han att hans sambo inte alls är död, utan fortfarande lever.

Frysboxfallet

Mannens advokat Stefan Liliebäck säger att han blev överraskad när hans klient valde att ändra inställning till anklagelserna. Tidigare har den åtalade mannen erkänt men nu nekar han till allt.

Vägrar svara

I förhöret med den åtalade mannen vägrar han svara på de flesta av åklagarens frågor, men tillstår att han använt sin sambos bankkort. Han förklarar att det var en överenskommelse mellan dem båda, eftersom de hade gemensam ekonomi.

Anhöriga om förklaringarna

På förmiddagen hölls även förhör med anhöriga till den döda kvinnan. De berättade att de förlorat kontakten med kvinnan för flera år sedan. När de frågat efter henne fick de flera olika förklaringar om varför hon inte var där. Men att kvinnan inte skulle vilja ha kontakt med sin familj i Norge är enligt de anhöriga helt obegripligt eftersom hon tidigare varit mån om att ha i alla fall telefonkontakt med sina syskon och halvsyskon.

Fick sms med uppmaning

Hon berättar om att de var oroliga för kvinnan och kontaktade polisen som ska ha pratat med den åtalade mannen men inte med kvinnan. Då reste den målsägande till gården och försökte få kontakt med kvinnan. Efter det fick den anhöriga ett sms med uppmaning att hon inte skulle försöka kontakta kvinnan igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Frysboxfallet

Mer i ämnet