Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Voxlin är förhandlingsledare på Hyresgästföreningen. De och Fastighetsägarna har varit långt ifrån varandra under hela förhandlingsprocessen. Hör båda sidorna i klippet. Foto: SVT

Rättsprocess väntar för hyresförhandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsägarna GFR har klivit från förhandlingarna gällande hyror för privata hyresvärdar 2024. I stället vill de ta en rättsprocess och att en skiljeman ska lösa tvisten.

– Det känns lite som Fastighetsägarnas plan att testa det nya systemet, säger Henrik Voxlin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Det är en ny lagstiftning som gör det möjligt att en skiljeman kan avgöra hur mycket hyrorna ska höjas. Den processen kan inledas tre månader efter att de initiala förhandlingarna påbörjades.

Hyresnämnden ska nu utse en skiljeman. När det är klart får Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen skicka in sina utlåtanden till skiljemannen.

När skiljemannen gjort sitt utslag ska parterna inom två veckor omsätta den rekommendationen i en förhandlingsöverenskommelse.

Långt ifrån varandra

Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har varit långt ifrån varandra under hela förhandlingsprocessen. Hyresgästföreningen menar att de i andra hyresförhandlingar landat på fem procent men Fastighetsägarna vill se det högre än så.

– Det är helt omöjligt att landa någon annanstans än tolv procent utifrån den kraftiga kostnadsökning som vi har, säger Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GFR.

Vad det slutligen kommer landa i återstår att se. Totalt omfattas 2 800 lägenheter i 156 fastigheter ägda av 125 hyresvärdar i Karlstad.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.