Foto: SVT

Regeringen vill utreda snabbtåg Stockholm-Oslo

Uppdaterad
Publicerad

I ett inlägg på Twitter lät infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) meddela att den svenska regeringen kommer se närmare på möjligheterna att skapa en snabbtågsförbindelse mellan Stockholm och Oslo.

– Det känns ju fantastiskt roligt att vi nu går från en bra idé till att titta på hur det skulle kunna förverkligas, säger Jonas Karlsson som är vd i Oslo-Stockholm 2.55, det offentligt ägda bolag som driver frågan om en snabbtågsförbindelse mellan huvudstäderna.

Det var under fredagen som infrastrukturministern via sociala medier lät meddela att han haft samtal med sin norska ministerkollega om snabbtågsförbindelsen mellan Stockholm och Oslo och att de var överens om att sätta i gång arbetet med att se på hur detta skulle kunna förverkligas.

Ny tågsträcka Oslo-Stockholm

– Jag är nöjd och lite lättad. Jag tycker vi har visat vilken stor betydelse projektet skulle ha och att det är realistiskt och möjligt att genomföra det, säger Jonas Karlsson om beskedet.

Vad innebär gårdagens besked rent konkret?

– Nu blir det här ett formellt uppdrag från både den svenska och norska regeringen till berörda myndigheter att sätta igång arbetet. Det är ett jättekliv framåt, säger Jonas Karlsson som tror och hoppas att det ska vara möjligt att resa mellan Stockholm och Oslo på mindre än tre timmar i början av 2030-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny tågsträcka Oslo-Stockholm

Mer i ämnet