En modell av coronaviruset. Foto: Centers for disease control and prevention, EPA / TT

Region Värmland inför besöksförbud på vårdavdelningar

Uppdaterad
Publicerad

Region Värmland inför besöksförbud på samtliga vårdavdelningar på länets tre sjukhus samt på närvårdsavdelningarna. Detta med anledning av att Folkhälsomyndigheten i dag höjde risken för samhällsspridning i Sverige till mycket hög.

Regional särskild sjukvårdsledning beslutade på tisdagen att införa besöksförbud på samtliga vårdavdelningar vid Region Värmlands. Det gäller sjukhuset i Arvika, i Torsby och Centralsjukhuset i Karlstad samt på närvårdsavdelningarna i Kristinehamn och Säffle. Beslutet fattades efter att Folkhälsomyndigheten i dag höjde risken för samhällsspridning till mycket hög med anledning av det nya coronaviruset. Det skriver Region Värmland i ett pressmeddelande under tisdagskvällen.

Vill skydda sårbara patienter

Om det nya coronaviruset skulle komma in på sjukhusen är det inte bra för de patienter som ligger där för vård då de är extra sårbara för smittan.

– Det innebär att om man har närstående eller familjemedlemmar som är inlagda för vård så kan man inte besöka dem. Vi måste vidta alla åtgärder vi kan för att förhindra att vi får in smittan i vår verksamhet och framför allt skydda våra patienter. Beslutet gäller tills vidare, säger Lena Gjevert, tf. hälso- och sjukvårdsdirektör.

Undantag kan göras för närstående till kritiskt sjuka patienter om besökare inte har luftvägssymtom.

– I sådana fall ska man rådgöra med respektive avdelning, men jag vill vädja till närstående att respektera beslutet och visa hänsyn till våra medarbetare och patienter, säger Lena Gjevert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet