Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Göran Karlström, medicinsk ledningsansvarig i Region Värmland, berättar i klippet om varför det införs en straffavgift för uteblivna besök. Foto: SVT

Region Värmland inför straffavgift för uteblivna vårdbesök

Uppdaterad
Publicerad

Alltför många patienter kommer inte på bokade besök till läkare eller annan vårdpersonal, men struntar i att avboka eller ändra tiden. Samtidigt är köerna till vården långa. Därför inför Region Värmland nu en straffavgift för uteblivna besök motsvarande dubbel patientavgift.

Omkring 41 000 vårdbesök blir inte av för att den bokade patienten inte kommer på utsatt tid. Det motsvarar ungefär tre procent av alla inbokade vårdbesök i Värmland under ett år.

Ett vårdbesök kostar 200 kronor, men dyker man inte upp på sin inbokade tid blir det i stället dubbel avgift på 400 kronor. Det gäller både för de som inte avbokar alls och de som avbokar med kortare varsel än 24 timmar.

Även de som som har högkostnadsskydd och inte kommer som planerat måste betala, då avgiften för uteblivet eller för sent avbokat besök inte omfattas av högkostnadsskyddet. Blir man akut sjuk kan man komma att undantas, men att man glömt eller fått andra planer är inte ursäkt nog.

Förlänger vårdköerna

Uteblivna besök i vården ökar och är något som förlänger vårdköerna. 

För barn och ungdomar 0–12 år och 18–19 år kostar ett uteblivet eller för sent avbokat besök 100 kronor. Ungdomar 13–17 år behöver inte betala denna avgift eftersom vårdbesöket ska kunna ske utan vårdnadshavares kännedom.

Undantagna är även asylsökande samt personer som har minnesrelaterade sjukdomar och/eller funktionsnedsättning.

Hör  hur ansvariga inom vården resonerar om den nya straffavgiften i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.