Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots 20 år inom yrket akutsjuksköterskan Johanna Johansson vissa dagar att hon inte kan göra ett bra jobb – starta klippet för att se när hon begär besked av regionpolitikerna om arbetsmiljön på Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: SVT

Här möter politikerna vårdpersonalens frustration: ”Sommaren 2022 vill jag aldrig uppleva igen”

Publicerad

Alla partier säger att sjukvårdspersonalen är deras viktigaste resurs för en god och säker vård i Värmland.

Samtidigt vittnar personalen om att det bara blir ”värre och värre”.

– Det är knappt man vågar hålla i legitimationen vissa dagar, säger sjuksköterskan Anette Warg.

Alla är överens om att många problem på akuten egentligen grundar sig i svagheter hos primärvården. I dagsläget hamnar många patienter på akuten för att de inte fått tid hos vårdcentralen eller kommer in till akuten med problem som inte hade behövt vara akuta om de fått hjälp tidigare.

Kristdemokraterna tror att väntetiderna till 1177 måste bli kortare.

Regionvalet 2022 Värmland

– Så att man inte sitter i långa köer eller inte kommer fram och väljer att åka till akuten istället, säger Sara Kihlström (KD).

Lönesatsningar

Sverigedemokraterna vill starta lättakuter. Moderaterna vill återuppta tidigare försök med en primärvårdsmottagning på akuten och Sjukvårdspartiet vill jobba vidare med så kallade akuta mobilteam, en slags mellanform i akutsjukvården.

Flera av sjuksköterskorna och undersköterskorna som SVT Nyheter Värmland bjöd in till mötet har sagt upp sig från centralsjukhuset i Karlstad. Politikerna säger att de vill locka tillbaka dem med konkurrenskraftiga löner.

– Det och att kunna påverka sin arbetsplats skulle kunna vara ett sätt att lösa den personalbrist vi har och det är något vi kommer kämpa med allt vad vi kan, säger Sara Gunnarsson (L). Hon lyfter också behovet av fler utbildningsplatser.

Minskad administration

Faktum är att nu styrande Värmlandssamverkan (M, L, KD, SiV, MP, C) tillsammans med Vänsterpartiet redan har drivit igenom en budget där 80 miljoner kronor läggs på att höja vårdpersonalens löner – pengar som tas från administrationen. Men enligt Jesper Johansson (MP) skulle det kunna bli mer.

– Det kan visa sig senare att vi behöver sätta av mer pengar totalt på personalen och det är jag helt med på att vi kanske borde göra i så fall, säger han.

Och Socialdemokraterna vill minska administrationens budget ännu mer – för att få igenom större satsningar i primärvården och på så sätt förbättra vårdflödena.

Se mer av debatten i klippet ovan.

Så styrs Region Värmland idag:

Sex partier styr Region Värmland under det gemensamma namnet Värmlandssamverkan: M, KD, C, L, MP, SiV.

De styr i minoritet med skiftande stöd för sin budget från V och SD. S är största oppositionspartiet.

Nuvarande mandatfördelning:

M: 12

C: 8

SiV: 6

KD: 5

L: 4

MP: 2

S: 28

SD: 10

V: 6

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Värmland

Mer i ämnet