Region Värmland är en av fyra regioner där kostnaderna för hyrpersonal ökat med mer än 50 procent. Foto: Region Värmland/SVT

Region Värmland ökar mest när det gäller kostnader för hyrpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en granskning av SVT så har Region Värmland största ökningen i landet när det kommer till hyrpersonal under första halvåret under 2022. Under föregående år låg kostnaderna på 75,3 miljoner kronor jämfört med årets siffra på 117,5 miljoner kronor, vilket motsvarar en ökning på 56 procent.

2019 skulle Sveriges regioner vara oberoende av inhyrd personal. Men SVT:s kartläggning visar att kostnaderna för det första halvåret 2022 ökat i alla regioner. Värmland är en av fyra regioner som har en ökning som är över 50 procent.

– Vi jobbar med att vara en attraktiv arbetsgivare. Men vi har hamnat i en bemanningssituation då vi måste hyra in mer personal, säger Katarina Sigurdsson, HR-chef i Region Värmland.

Enligt Katarina Sigurdsson beror ökningarna bland annat på att regionen försökt se till att deras personal ska fått sammanhängande semester samt att bemanningsbolagen har tagit mer betalt för hyrpersonal.

Vilka yrkesgrupper är det ni hyr in mest av?

– Vi är oberoende av hyrpersonal när det gäller sjuksköterskor, så det är framförallt hyrläkare men även barnmorskor.

Vad kan ni göra för att minska antalet inhyrd personal?

– Vi arbetar med strategier för att vara oberoende av hyrpersonal, vi är ju fortfarande i beroende av hyrläkare men vi jobbar för att hitta lösningar för att bli oberoende, säger Katarina Sigurdsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer