Regionen hoppas kunna öka tågtrafiken på Fryksdalsbanan

Uppdaterad
Publicerad

Sedan december har bara tre av normalt fem tåg trafikerat sträckan mellan Karlstad och Torsby och en hel del avgångar har ställts in eller ersatts med bussar. Men på måndag kan ett fjärde tåg sättas i trafik om allt vill sig väl, som P4 Värmland var först att berätta.

– Om det blir säkerhetsgodkänt i eftermiddag så är det i gång i morgon bitti, säger Per Sidetun, tågchef vid Region Värmland.

I november gick ett av de fem tågen på Fryksdalsbanan sönder. Kort där efter ytterligare ett. I november klarade Värmlandstrafik bara av att köra 90 procent av turerna och i december och januari gick bara 80 procent av tågen enligt ordinarie tidtabell.

Hård kritik

Som SVT Nyheter Värmland berättat tidigare har kritiken mot Värmlandstrafik varit hård från både resenärer och Sunne kommun.

Region Värmlands tågchef Per Sidetun beklagar problemen och förklarar att reservdelarna till de 15 år gamla tågen bland annat finns i Tyskland.

Hör honom berätta mer i klippet om lösningen som kan vara på plats redan i morgon måndag och om ersättningståg i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.