Från regionen uppges att tanken är att ha kvar verksamheten ungefär som idag även om man kör i egen regi. Foto: SVT

Regionen tar över jumbolansen

Uppdaterad
Publicerad

Region Värmland tar över jumbolansen. Kollektivtrafiknämnden valde på dagens möte att gå på tjänstemannaförslaget och klubba beslutet i en enig nämnd.
– Jag tror det blir bra. Genom detta har vi möjlighet att samordna jumbolansen med andra transportmedel som vi har i vår verksamhet, säger Jesper Johansson (MP), regionråd och ordförande i kollektivtrafiksnämnden.

I dag trafikeras sträckorna Karlstad – Örebro samt Karlstad – Uppsala med en daglig tur och retur av Jumbolans/Falck AB, vilket är en form av servicelinje mellan sjukhusen. Men idag beslutade kollektivtrafiknämnden alltså att efter augusti 2021, då avtalet med Falck går ut, ta över jumbolansverksamheten i egen regi.

– Det är framförallt ökad flexibilitet och samordningseffekter som är fördelarna med att köra i egen regi, säger Anders Wallén, servicetrafikchef på region Värmland.

Står för liten del

Redan idag kör regionen servicetrafik i egen regi i större minibussar på så kallade patientservicelinjer. Även ambulansen kör rena sjuktransporter.

– Jumbolansen står för en väldigt liten del av vår verksamhet. Knapp en procent av den totala kostnaden för kollektivtrafiken i länet, säger Anders Wallén.

Hoppas på bättre samordning

Men tanken är att ha kvar verksamheten ungefär som idag även om man kör i egen regi.

– Vi vill försöka styra att så många som möjligt transporteras med buss eller tåg för att hålla nere kostnaderna, men behoven måste styra, säger Anders Wallén.

Jesper Johansson säger att man nu får titta närmare på de synnergieffekter man hoppas att övertagandet kommer att ge.

– Skulle vi i framtiden se fördelar med att låta driften övergå i privat regi så går det alltid att förhandla om men i nuläget ser vi att detta är den bästa lösningen.

Om jumbolansen

Visa

Jumbolansen är en specialdesignad buss som är avsedd för transport av patienter i behov av sjukresa eller liggande sjuktransport med sjukvårdskunnig personal ombord. Totalt finns idag tre jumbolanser i trafik på vardagarna för de två olika linjerna som knyter samman sjukvården inom Karlstad–Örebro och Karlstad–Örebro–Uppsala.

Källa: Falck

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer