Svenska gränsbutiker ligger öde – då går Norge mot rekordhandel

Uppdaterad
Publicerad

Handeln i norska butiker kan slå rekord i sommar på grund av landets coronarestriktioner.
Enligt en ny rapport kan omsättningen öka med nära sju miljarder norska kronor. Samtidigt ligger de svenska gränsbutikerna i stort sett öde.

Enligt rapporten från branschorganisationen Virke kan handeln i norska butiker hamna på rekordsumman 108 miljarder norska kronor under juli och augusti, en ökning på nära sju miljarder jämfört med samma månader året innan.

– Orsaken till att vi förväntar oss en så stor ökning är att gränshandeln blir lägre i år än på länge. Det här är ett resultat av coronastängda gränser och rädsla för smitta, säger Harald Jachwitz Andersen, direktör för Virke handel, i ett pressmeddelande.

Stora tapp i gränsbutikerna

Medan den norska handeln jublar är det desto dystrare på den svenska sidan. Sedan reserestriktionerna med stränga karantänsregler infördes i mitten av mars har gränshandeln i stort sett upphört.

Enligt Svensk handel rapporterar många butiker längs gränsen om tapp på mellan 80 och 95 procent.

Tydliggör effekterna av gränshandeln

Norsk handel har i många år tryckt på regeringen för att få till en kraftig sänkning av skatter och avgifter, så att prisskillnaderna mellan länderna utjämnas. Nu menar man att coronakrisen gjort effekterna av skillnaderna i prisnivå tydliga.

– Den här krisen har tydliggjort hur stora summor vi kastar ut genom fönstret på grund av gränshandeln, säger Harald Jachwitz Andersen.

Fotnot: Uppskattningarna i rapporten bygger på att norrmännen får börja resa på dagsturer till Sverige tidigast under den senare delen av juli

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer