NHO lägger nu fram sex punkter med förslag på åtgärder för att minska den norska handeln över gränsen även efter coronapandemin. Foto: SVT

Rekordhöga intäkter för norska staten under gränsstängningen

Publicerad

Gränsstängningen under stora delar av coronapandemin visar sig nu i de norska nationalräkenskaperna.
Intäkterna från skatter och avgifter på typiska gränshandelsprodukter som alkohol, tobak och söta drycker har ökat med 2,66 miljarder under det första halvåret i år, och nu kräver den norska handeln åtgärder för att få norrmännnen att fortsätta att handla i Norge

Det är den norska matindustrins intresseorganisation NHO Mat og drikke som presenterar siffrorna över effekten av gränsstängningen.

Försäljningen av dagligvaror ökade med 12 miljarder i Norge under årets första sex månader. Tillsammans med en kraftig ökning av alkohol- och tobaksförsäljningen gav det den norska staten 2,66 miljarder mer i moms- och skatteintäkter. Allt räknat i norska kronor.

– Det här är första gången vi får omfånget av gränshandeln dokumenterat. Det visar att den troligen är större än den statistik vi tidigare haft tillgång till, säger Gerhard Salicath, näringspolitisk chef i NHO Mat og Drikke.

Alkohol och tobak

Och ökningen har fortsatt under sommaren.

Enligt NHO slog den norska statens intäkter från så kallade säravgifter på alkohol, tobak, alkoholfria dryckesvaror, choklad och sockervaror rekord under juli månad.

Ökningen ligger på 50,5 procent, från 2,36 miljarder till 3,55 miljarder norska kronor.

Störst är ökningen när det gäller alkohol och tobak med 93 respektive 80 procent.

Förslag på åtgärder

NHO lägger nu fram sex punkter med förslag på åtgärder för att minska den norska handeln över gränsen även efter coronapandemin.

Det handlar bland annat om att ta bort avgifterna på alkoholfria dryckesvaror, choklad och sockervaror, och att minska avgifterna på alkohol, snus och tobak.

– Det vi sett nu är som ett slags levande expreiment som ger en bild av hur det skulle kunna se ut om det var samma villkor för produktion och försäljning av mat och dricka på båda sidor gränsen, säger Gerhard Salicath.

Gränsen mot de stora gränshandelsdestinationerna i bland annat Värmland och Västra Götaland har varit stängd sedan mitten av mars. Gränsen mot Värmland öppnade visserligen den 25:e juli, men stängdes igen tre veckor senare, för att återigen öppna i lördags.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet