Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regionrådet Daniel Schützer (S) om hur de skenande kostnaderna för hyrläkare ska kunna förhindras. Foto: SVT

Rekordhöga kostnader för regionens hyrläkare

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som det är ekonomisk kris inom Region Värmland har kostnaderna för hyrläkare skjutit i höjden. Under 2023 var kostnaden högre än någonsin tidigare.

Det visar nya siffror som regionen tagit fram till SVT.

– Det är en utveckling som pågått väldigt länge. Vi kan inte ha det så här, säger Daniel Schützer (S), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Samtidigt brottas Region Värmland med ett ekonomiskt underskott på närmare en miljard kronor och planerar för stora nedskärningar.

Hör honom berätta mer i videon.

Plus 88 miljoner i kostnader

Kostnaden för Region Värmlands hyrläkare ökar år efter år. Mellan 2021 och 2023 ökade kostnaden med 88 miljoner kronor – från 179 miljoner 2021 till drygt 267 miljoner 2023.

Enligt regionrådet finns det ingen snabb lösning på problemet, men mycket är på gång för att hantera det. Det ekonomiskt ansträngda läget gör det extra angeläget att komma tillrätta med de höga hyrläkarkostnaderna.

– För det är både dyrt och dåligt, säger Daniel Schützer (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.