Foto: SVT

Rekordsommar för solenergin: ”Vi producerar el så det stänker om det”

Uppdaterad
Publicerad

Det fina sommarvädret har lett till en rekordproduktion av solenergi. Några som är glada för det är de boende i bostadsrättsföreningen Hamngatan 32 i Karlstad. De satte upp 450 kvadratmeter solpaneler 2015 och är just nu självförsörjande på el dagtid.

– Vi producerar el så det stänker om det. Nu ligger vi på 17 000 kWh per månad i maj, juni och förmodligen juli också, säger Torbjörn Malmeström, ordförande i brf Hamngatan 32 i Karlstad.

De senaste tre månaderna har föreningens anläggning producerat nära dubbelt så mycket el som samma period förra året och så ser det ut på flera håll i landet. På Energimyndigheten bekräftar man att det är ett rekordår.

– Dels beror det på vädret men också på att antalet anläggningar för solel ökar, säger Viktor Döhlen, som är handläggare på enheten för elcertifikat och ursprungsgarantier.

”Lönsam investering”

Bostadsrättsföreningen Hamngatan 32 i Karlstad gjorde en prisbelönt satsning på solpaneler 2015. I dessa strålande tider när de är självförsörjande och till och med kan sälja el känner sig ordföranden extra nöjd. Mätaren visar att produktionen ligger på 400 – 450 kilowattimmar per dag.

– Det är ju en väldigt bra utdelning med tanke på att en kilowattimme kostar 1,30 kronor.

Hur länge dröjer det innan anläggningen betalat sig?

– Om åtta till tio år räknar vi med, resterande år är ren förtjänst så det är en verkligt lönsam investering som ska hålla mellan 30 och 40 år, säger Torbjörn Malmeström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer