Förra året blev ett rekordår för Tullen i Hån Foto: SVT

Rekordstora knarkbeslag i Hån i fjol

Publicerad

Det blev ett rekordår för Tullen i Hån under 2017. Aldrig tidigare har så mycket narkotika beslagtagits. Och det mesta härrörde från ett enda gigantiskt beslag.

I en hall på tullstationen i Hån står en blå skåpbil. Den har precis kommit in och ett gäng tullare arbetar med att tömma den på smuggelgods.

– Ja, det här är ju en transport av alkohol som vi tog in just nu. Den uppmärksammades i trakten av Årjäng där den stod och väntade, antagligen på att få grönt ljus för att köra in i Norge. Det är en rätt så fullastad transport med alkohol, berättar Roger Nilsson som är gruppchef vid Tullen i Hån.

Beslagen av alkohol minskat något de senast åren Foto: SVT

Det visar sig att föraren är en gammal bekant. För ganska exakt ett år sedan togs samme förare in av tullarna i Hån. Och då som nu var bilen fullastad med polsk alkohol på väg till Norge.

– Det här är en väldigt typisk transport. De har blivit lite färre den sista tiden eftersom vi har tagit ganska många sådana. Men ser man till rekordåret för alkohol så var det här vardagsmat, säger Roger Nilsson.

Alla tiders rekord

De senaste åren har alkoholbeslagen minskat något. Men i gengäld har mängden beslagtagen narkotika skjutit i höjden. Och i fjol slogs alla tiders rekord i Hån.

Roger Nilsson är gruppchef vid Tullen i Hån Foto: SVT

– Rekordet slog vi redan den 17 januari då vi stoppade en bil med tio kilo heroin, sju kilo kokain och två kilo hasch, säger Roger Nilsson.

När rekordbeslaget gjordes hade tullarna fattat misstankar mot ett ekipage i gränstrakterna mot Norge och bilen togs in för kontroll. Men att hitta det gömda knarket var lättare sagt än gjort.

– Det var väldigt väl gömt. De hade byggt om bilen och lagt in dubbelgolv så det var svårt att hitta det. Vi fick jobba länge för att hitta gömman. Men tack vare två narkotikahundar som markerade på bilen så visste vi ungefär var det låg. Sedan återstod bara hantverket med att skruva i sär bilen, berättar Roger Nilsson.

De senaste åren har beslagtagen av narkotika skjutit i höjden Foto: SVT

Firade med tårta

Två män dömdes i Hovrätten till tio respektive nio års fängelse efter rekordbeslaget.

– Vi som jobbar med det här och strävar efter att störa den här verksamheten blir ju väldigt nöjda när vi kan göra sådana här beslag, konstaterar Roger Nilsson.

Hur firar ni ett sådant här beslag, då?

– I det här fallet blev det tårta och kaffe. Det är så vi brukar fira, säger gruppchefen vid Tullen i Hån med ett förnöjt leende.

* 117 smugglingsärenden

* 24 beslag av narkotika

* 15 större alkohol- och tobaksbeslag

* 32 rattfylleriärenden

De fyra största beslagen 2017:

* Tio kilo heroin, sju kilo kokain samt två kilo cannabisharts

* Ett kilo cannabisharts

* 96 gram metamfetamin

* 2880 liter vodka

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer