Rekordstort ekobrottmål i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått mer än tio månader sedan tingsrätten meddelade sin dom i det största ekonomiska brottmålet i Värmland. Domen mot huvudmannen i Värmlands finans-målet överklagades och idag inleder hovrätten i Göteborg sin prövning.

Det var ett omfattande mål i Värmlands tingsrätt med kopplingar och svallvågor in i en värmländsk MC-klubb. Polisutredningen omfattade mer än 8 000 sidor och domen var nära 300 sidor lång. Värmlands finans försattes i konkurs, och visade sig ha ett underskottpå 22 miljoner kronor. Många småsparare drabbades.

I maj 2012 hade 150 personer från polisen, skattemyndigheten och kronofogden slagit till mot Värmlands finans och ett tjugotal andra adresser i Karlstad och på Hammarö. Senare kom åtta personer att åtalas för ekonomisk brottslighet. En frikändes, sex fick villkorliga domar eller kortare fängelsestraff.

Värmlands Finans

Fängelse och näringsförbud

Men den då 30-årige huvudmannen, den före detta vd:n i Värmlands finans, dömdes för grovt bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll och grovt bedrägeri till fängelse i ett år och nio månader och näringsförbud i fem år. Dessutom skulle han betala en dryg miljon kronor med ränta till de bedragna.

Han överklagade och idag inleddes förhandlingarna vid hovrätten i Göteborg. Det blir i princip en repris på målet i tingsrätten och det blir en omfattande process också i hovrätten, 18 förhandlingar är utsatta.

– Det är aldrig roligt att köra samma sak två gånger, men så ser rättsordningen ut. Nu är det ny prövning och annan argumentation, men jag tror det blir likadant utfall i den här rättegången som i förra, säger kammaråklagare Jan Tibbling.

Försvaret tror på ändrad dom

Conny Cedermark är förvarare för den huvudåtalade före detta vd:n och menar att han har goda förhoppningar att hovrätten kommer att komma till ett annat domslut än tingsrätten och antingen frikänna hans klient eller i alla fall sänka hans straff.

– Vi tror det finns en möjlighet att hovrätten ändrar tingsrättens dom, annars skulle vi inte vara här, säger försvarsadvokaten Conny Cedermark. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmlands Finans

Mer i ämnet