I Skattkärr, Herrön o ch Spånga behöver man inte längre koka vattnet Foto: Christine Olsson/TT

Bakteriefritt vatten i Skattkärr

Uppdaterad
Publicerad

Kokningsrekommendationerna som gällt i Skattkärr, Herrön och Spånga hävs nu, det meddelar Karlstad kommun idag. Men i Grän, Rörsvik, Ekholmen och Väse kvarstår rekommendationen.

– Vi ser att trenden är god även där men vi är inte riktigt i mål än, säger Eva-Lena Beiron, VA-chef på Karlstad kommun.

Det var i mitten av augusti som Karlstad kommun gick ut med att boende i Skattkärr och Väse bör koka sitt dricksvatten på grund av att bakterier upptäckts.

LÄS MER: En vecka efter E.col-upptäckten – fortsatt problem i Skattkärr och Väse

Enligt kommunen är en trolig orsak, till att bakterierna kommit in i vattnet, att regnvatten kunnat tränga in i vattentornet i Skattkärr. Tornet kopplades ur när bakterierna upptäckte och då märktes snabbt skillnad.

– Det klingade av snabbt när vi kopplade ur vattentornet, säger Eva-Lena Beiron och fortsätter.

– Vi kommer bygga om däruppe så vi inte kommer ha en sådan lucka som idag utan en överbyggnad, förklarar hon angående åtgärderna på tornet.

LÄS MER: Boende börjar tröttna på att koka vattnet

Arbetet med vattnet har handlat om att spola de berörda vattenledningarna. Det dröjer ytterligare en tid innan vattnet är rent i Grän, Rörsvik, Ekholmen och Väse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.