Båten har blåst iväg från kajen. Foto: SVT

Restaurangbåt på grund

Uppdaterad
Publicerad

Den restaurangbåt som stod i Inre hamn i Karlstad i somras, och som senare avhystes, står nu på grund utanför Möruddens småbåtshamn i Skoghall. Och i hamnen oroar sig hamnchefen för att båten ska driva in i hamnanläggningen.

Det var den 16 december som Sjöräddningen bogserade in restaurangbåten Daisy till ångbåtskajen vid Mörudden efter att ha råkat i sjönöd. Men under måndagskvällen brast förtöjningarna i de hårda vindarna och båten blåste iväg från kajen. Nu står den på botten, alldeles intill hamninloppet.

– Det kom ju en ordentlig vind på uppåt 21 sekundmeter i går kväll. Den slet sig helt enkelt. Förtöjningarna räckte inte till, berättar Torsten Born som är hamnchef i Skoghalls båtsällskap.

Båten gick på grund i Mörudden.

Sitter fast i lerbotten

De starka sydvästvindarna drev båten ett stycke norrut innan det tog stopp i lerbottnen.

– Det som bekymrar mig mest är om vinden skulle vända så att den blåser in i hamnen, vilket jag hoppas att den inte kommer att göra, och om den skulle springa läck så vi får ut olja och diesel, säger Torsten Born.

Restaurangbåten, som skulle bli en del i Street friends restaurangkoncept, har tidigare varit i ett annat slags blåsväder då den utan tillstånd stod förtöjd i Inre hamn i Karlstad. Karlstad kommun tog då till rättsliga åtgärder för att bli av med den. Efter en dom i tingsrätten flyttades båten ur Inre hamn i oktober i år. Men nu står den där den står.

– Vi vet väl inte riktigt vad som kommer att hända men ägaren och ägarens försäkringsbolag får väl ta hand om båten. Så fort som möjligt. De väntar säkert på bättre väder så de kan dra loss den, säger Hamnchefen Torsten Born.

Lovar att bärga båten

Båtens ägare och mannen bakom Street friendskonceptet, Andreas Andersson, säger först att han inte har tid att tala med oss när vi når honom i köket på en av hans restauranger i Kungsbacka.

– Jag har inte tid. Jag jobbar, säger han.

Men du måste väl kunna svara på vad du tänker göra med båten?

– Jag har precis fått veta detta. I övrigt har jag inga kommentarer.

Kommer du att bärga båten?

– Ja, självklart. Situationen måste lösas. Jag håller på och kollar detta nu, säger Andreas Andersson.

Fotnot: Det är inte personerna som driver Street friends restaurang i Karlstad som äger den grundstötta restaurangbåten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Restaurang Båten

Mer i ämnet