Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med på lägret i klippet – och hör några av deltagarna berätta om vad hästarna och gemenskapen betyder. Foto: SVT

Ridning lockar till konfirmation: ”En mysig gemenskap”

Publicerad

Alvina Strandberg från Gunnarskog har valt att konfirmationsplugga tillsammans med sin häst. Hon är en av femton konfirmander som rider och sköter häst på förmiddagarna – och fördjupar sig i livets stora frågor under eftermiddagar och kvällar.

– Vi som är här delar ett intresse så det blir en väldigt mysig gemenskap, säger hon.

Efter en vecka tillsammans står ”pilgrimsritt” på schemat och strax efter åtta på morgonen står Alvinas fjording Rita sadlad och klar utanför stallet på Lillerud. Med prästen Helena Fhager i täten ger sig gruppen ut på ridtur mellan hagarna i ett, på pilgrimers sätt, stillsamt tempo.

– Vi skrittar lugnt, tänker på andning och bara har det mysigt med hästen, förklarar Tura Dyberg Karlsson.

Svåra men viktiga samtal

– Vi som håller på med hästar har upplevt att hästarna lär oss någonting om gud, menar Maria Carlsson, präst och initiativtagare till sommarens hästkonfa.

Med hästens hjälp vill hon nå sina konfirmander för att prata om lite svårare ämnen.

– Vi har haft föreläsningar om HBTQ, om missbruk och vägar ur det. Nästa grej är psykisk hälsa, hur gör vi för att må bra?

Den 29 juni konfirmeras de femton ungdomarna i Nors kyrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.