Gunilla Svantorp (S), riksdagsledamot och ordförande för utbildningsutskottet, är inte orolig för att förslaget om minskad skolpeng till friskolor skulle orsaka nedläggningar av ideellt drivna friskolor. Foto: SVT

S-politikern tror inte att ideella byskolor kommer gå under

Uppdaterad
Publicerad

Friskolorna ska få mindre pengar, föreslår en statlig utredning. Föräldrakooperativet i Värmskog tror att det kan bli byskolans undergång. Ordföranden för riksdagens utbildningsutskott ser däremot inget generellt hot mot ideella friskolor på landsbygden i utredningens förslag.

Hör hela hennes resonemang i klippet ovan.

– Jag tror inte att de skulle behöva stänga på grund av ekonomin, utan då är det andra orsaker, säger den värmländska riksdagsledamoten Gunilla Svantorp (S).

Den statliga utredningen, ”En mer likvärdig skola”, föreslår att friskolornas skolpeng ska bli mindre än kommunens skolpeng. Argumentet är att friskolorna i nuläget anses vara överkompenserade, eftersom de inte har samma krav på sig som kommunen. Friskolorna är, bland annat, inte skyldiga att erbjuda alla elever i kommunen en plats på skolan.

Friskolornas riksförbund menar dock att de inte alls är överkompenserade, delvis med argumentet att kommunens platsgaranti ingår i kommunernas helhetsbudget och inte i varje enskild skolas budget. Ett sviktande elevunderlag påverkar även friskolorna, hävdar de.

Utredningen gör inte skillnad på vinstdrivande och ideella friskolor.

Borde man göra skillnad där?

– Det är ju en sådan där sak som jag tycker att vi ser i remissvaren att det borde vi ha gjort, absolut. Man har ju två helt skilda drivkrafter för att bedriva undervisning, så ja. Och jag tror att det är sådan sak som vi kommer att titta på när vi tittar på alla remissvaren, säger Gunilla Svantorp.

Förslaget är ännu långt från att bli verklighet och det är oklart hur mycket skolpengen skulle minska med. Gunilla Svantorp kan inte ge något tydligt svar på hur situationen kommer bli för de ideella friskolorna ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.