SVT Nyheter Värmlands redaktionschef Tomas Skoglund. Foto: SVT

Ring oss gärna – men inte bara för att skrika

Uppdaterad
Publicerad

KRÖNIKA · Att det vi gör här på redaktionen har stor betydelse för värmlänningarna vet vi. Människor hör av sig, kommenterar i sociala flöden, delar och tycker till.
Vi är en del av många värmlänningars vardag, och det är fantastiskt roligt. Och det ställer rätt stora krav på oss. Lever vi inte upp till människors förväntan får vi veta det också. Ibland med ett stort mått av tydlighet.

Tomas Skoglund

Redaktionschef och ansvarig utgivare

Under den här veckan har vi börjat arbeta på ett nytt sätt. Vi har försökt att fördjupa ett ämne per dag, lägga lite mer energi på just det ämnet och prioritera ned annat. Vi har satsat på det som vi tycker är viktigast, mest angeläget och lagt våra resurser där. I samma veva har vi också organiserat om organisationen så att reportrarna i första hand koncentrerar sig på hur journalistiken presenteras online, medan andra medarbetare har som arbetsuppgift att anpassa materialet till våra tv-sändningar.

Förändringar tar alltid lite tid, och de blir aldrig perfekta från början. Det mesta av det vi brottas med handlar om interna rutiner och fördelning av resurser och märks inte alls för våra besökare online och våra tittare i tv – men har stor betydelse för oss som jobbar här, och hur arbetssituationen för oss blir.

Test som gick fel

Annat märks alltför tydligt även utåt.

Som i tisdags (21 januari) när vi skulle genomföra ett test som gällde våra sändningar på morgonen. Dessa tester skulle bara påverka morgonsändningarna, men det visade sig att något hände med våra sändningar under kvällen. Följden blev att de lokala nyheterna från Värmland inte sändes ut som de skulle i två av våra tre sändningar på kvällen. Istället visades sändningarna från Örebro och Göteborg.

Supertråkigt, såklart. För oss som jobbar här, som hade jobbat hela dagen med att göra klart inslag som vi gärna ville visa i TV. Och tråkigt för våra tittare som slagit på tv:n för att få veta vad som hänt i Värmland, men istället fick veta vad som hänt i Örebro. Inget ont om Örebro, men det är ju inte vad man väntar sig…

Inte lagts ned

Och det här var ett av tillfällena när det blev tydligt vilken betydelse vi har för värmlänningarna. När sändningen (alltså Örebros sändning) hade gått i gång började telefonerna ringa. Det var så många samtal att det var omöjligt för oss att hinna svara på alla. Mailkorgen fylldes av mail. Meddelandena på sociala medier rasade in.

De allra flesta hörde av sig för att uppmärksamma oss på att något var fel, vilket vi såklart är mycket tacksamma för. I det här fallet märkte vi det själva, men ibland blir det fel bara för tittare med vissa tv-leverantörer, eller i vissa områden, och då är det inte säkert att vi märker det själva.


Några var bekymrade och undrade om vår redaktion hade lagts ned, eller slagits ihop med SVT i Örebro. Tack för omtanken, men vi lever och har hälsan!

Idioter

Men några av samtalen och mailen hade vi faktiskt kunnat vara utan.

Som mannen som ringde och skrek åt vår kvällsreporter, som ju inte hade något som helst att göra med testet som gått fel, och kallade oss idioter.

Eller kvinnan som mailade och dumförklarade oss för att vi valt att bara bevaka saker i Närke. Hur kunde vi vara så dumma i huvudet?

Jag tycker faktiskt att det är helt otroligt hur uppretade vissa människor kan bli hemma i tv-soffan – så uppretade att man tar sig tid att ringa till oss och skälla ut oss efter noter.

Vi älskar att folk hör av sig och tycker och tänker om våra program. Men den som bara vill skrika kan gärna ägna sin energi åt något annat. Varför inte något mer konstruktivt?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.