Foto: Johan Nilsson / TT

Klass 1-varning från SMHI: Risk för mycket hårda vindar

Uppdaterad
Publicerad

Starten på veckan ser ut att bli rejält blåsig, framför allt i de södra delarna av Värmland. SMHI har varnat för att det kan bli stormbyar på upp till 25 meter per sekund på flera håll.

Bakom höststormen ligger den tropiska orkanen Zeta som härjat över USA och nu når Sverige. Först drar den in över Skagerrak och Kattegatt och når Bohuskusten under söndagseftermiddagen och kvällen.

För Värmlands del, och även stora delar av Dalsland, är det först under måndagen som det väntas bli ordentligt blåsigt. I de södra delarna av Värmland väntas sydvästliga vindar på mellan 21 och 25 meter per sekund.

På SVT:s vädersajt kan du se hur vädret väntas bli i veckan.

Klass 1-varning för mycket hårda vindbyar

Definitionen av SMHI:

Vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.