Till kvällen mest klart och kallt med minusgrader en bra bit ner i landet. Foto: SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Fortsatt stökigt väder framöver

Uppdaterad onsdag 19 februari kl. 14.22

Varningar: Höga flöden och högt havsvattenstånd
På grund av den myckna nederbörden i helgen har flödena stigit och nått klass 2-nivå i Ronnebyån, Mörrumsån, Ätran, Viskan och Säveån. I delar av Västra Götalands län och Jönköpings län är också en klass 2-varning utfärdad för små vattendrag. Många andra vattendrag i Götaland har flöden på klass 1-nivå. Vinden medför att vattenståndet stiger längs våra kuster och varningar för högt havsvattenstånd är utfärdat utmed södra Norrlandskusten, Upplandskusten och mellersta Östersjön.

I kväll: Klar och kall natt
En högtrycksrygg ger klart väder på flera håll i landet, men lite mer moln här och var i söder. Det ger sjunkande temperaturer och under natt mot torsdag blir det minusgrader i en stor del av landet. Vid västkusten och i Skåne mer moln och just över Skåne kan det även passera lite regn.

Torsdag morgon: Kallt längst i norr
Dis, dimma och dimmoln bildas på flera håll under natten och till morgonen blir det allmänt varierad molnighet. Det största området med klart väder hittar vi i norra Norrland. Här blir det också kallast i landet, allmänt 10-20 minusgrader där det är klart, lokalt 25-30 minus.

Torsdag: Regn och snö drar in
Molnen tätnar i väster och redan under eftermiddagen drar det in regn mot västkusten och snö väntas i norra Värmland, nordvästra Dalarna och i sydvästra Norrland. Störst regnmängder väntas i Västsverige, vilket inte här helt lägligt. Vindarna tilltar också i allmänhet och vid kusterna och i fjällen blir det rätt blåsigt. I övrigt uppehåll och längst i öster får man även se solen en stund innan det mulnar igen.

Torsdag kväll: Nederbörd i flera former
Till kvällen har både regnet och snön spridit sig österut och norrut. Gränsen mellan snö och regn hittar vi, som så många gånger förr denna vinter, i höjd med norra Värmland, Dalarna och Hälsingland.

Fredag: Efterhand uppehåll
Snön och regnet drar bort, men lite snöfall dröjer sig ändå kvar i nordost. Förutom någon skur i västra Götaland och någon snöby i södra Lapplandsfjällen blir det klart till halvklart väder i resten av landet. Dessutom allmänt milt.

Lördag-måndag: Fart och fläkt
Det milda och ostadiga vädret fortsätter under helgen när mer regn, snö och blötsnö passerar. I söder även blåsigt. På söndag drar det förbi ett mindre men intensivt lågtryck över Lapplandsfjällen med både snö och blåst. Som synes finns det även plats för solen att visa sig på flera håll i landet, det ostadiga vädret till trots.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer