Hör protester i klippet mot Fortums rivning av kraftstationen i Hagfors Foto: SVT

Rivningen av gamla kraftstationen i Hagfors pausas

Uppdaterad
Publicerad

Fortum pausar tillfälligt rivningen av den gamla kraftstationen vid Stjern vattenkraftverk i Hagfors. Kommunen får nu till fredag på sig att fundera ut en lösning för att flytta byggnaden istället för att riva den.

Kommunen biföll i våras en ansökan från Fortum gällande rivning av den tidigare kraftstationen på grund av säkerhetsskäl. Men från kommunen vill man nu hitta en möjlighet att, om möjligt, bevara byggnaden.

– Vi har helt enkelt fått lite tid och vi har sagt att vi behöver se på frågan ur ett större perspektiv, det kanske finns fler aktörer som är beredda att gå in och göra något. Nu primärt handlar om att rädda byggnaden, uppförd 1906 och då som Uddeholmsbolagets första kraftstation, säger Boo Westlund (OR) till VF som var först med nyheten.

Fortum inleder nu övriga dammsäkerhetsarbeten på platsen, medan kommunen ska försöka ta fram en alternativ lösning på hur byggnaden skulle kunna bevaras på en plats där den inte utgör en säkerhetsrisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer