Genrebild. Foto: TT

Rovdjursföreningen överklagar vargjakten igen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska rovdjursföreningen gör ett nytt försök att stoppa licensjakten på varg. Nu vänder de sig till Högsta förvaltningsdomstolen med en överklagan.

Under onsdagen meddelade Kammarätten att de inte kommer pröva de överklaganden som kommit in mot vargjakten. Därmed gavs klartecken för licensjakten.

Svenska rovdjursföreningen överklagar nu beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen.

”Ett grovt förbiseende från Kammarättens sidan”

– Precis som i våra tidigare överklaganden, till Förvaltningsrätten och Kammarätten, så beskriver vi tio skäl till att länsstyrelsernas beslut om vargjakt borde upphävas, säger föreningens ordförande Torbjörn Nilsson i ett pressmeddelande.

– Att Kammarätten avfärdat alla dessa skäl utan att analysera ett enda av de närmre måste väl vara ett grovt förbiseende från Kammarättens sida.

Tycker beslutet är tagit på felaktiga grunder

Svenska rovdjursföreningen menar att beslutet om licensjakten är taget på felaktiga grunder.

– En grundläggande sak är att beslut om skyddade arter ska grundas på uppskattning av antalet levande djur, och inte som nu på siffror som innehåller ett stort antal djur som redan är döda, säger Torbjörn Nilsson.

Vargjakten är planerad till andra januari.

– I överklagandet begär vi också att Högsta Förvaltningsdomstolen ska besluta om omedelbar inhibition, alltså att jakten stoppas tills domstolarna prövat om den kan tillåtas eller inte, säger Torbjörn Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.