Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Jan Sigurd Olsson arbetar med rustningssmide och den hjälm han ska visa upp på provet. Foto: Björn Jansson/SVT

Rustningssmeden Jan Sigurd Olsson nära historiskt gesällbrev – första på 200 år

Uppdaterad
Publicerad

Den 29 september ska Jan Sigurd Olsson från Sunne på sin sista bedömning för att få sitt gesällbrev inom rustningssmide. En historisk händelse.

– Det har inte utfärdats ett sådant gesällbrev i denna kategorin på 200 år, säger Albert Collins på Sveriges konstsmidesförening.

Yrket som rustningssmed har mer eller mindre varit utdött i över 200 år men fick en nystart i och med att Albert Collins fick ett mästarbrev, det högsta beviset på yrkesskicklighet, 2020. Innan dess var den senaste personen med ett mästarbrev Olof Berg, som var rustningsmakarmästare i Stockholm och dog 1781, skriver Kulturhistoriska föreningen på sin hemsida.

Inte heller har några gesällbrev, som är hantverkarnas egen kvalitetsgaranti, delats ut sedan slutet av 1700-talet – men nu är det på väg att ändras.

Redo inför sista bedömningen

Jan Sigurd Olsson har jobbat heltid i flera veckor med förberedelser och känner sig klar för sista bedömningen. Om han blir godkänd så väntar det en utdelning i stadshuset i Stockholm den 1 november.

– Det känns mycket ärofyllt att vara en del av att återinföra detta yrke efter så många år, säger han.

Hör hur Jans tankar går inför gesällprovet i videon.

Gesällbrev

Enligt hantverksrådet kan den som är kund eller anställande företag vara säker på att en hantverkare med gesällbrev är väl insatt i yrket vilket de visat bland annat genom sitt gesällprov.

Källa: Sveriges Hantverksråd

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.