Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hammarskogssmedarna smider timmerhakar till skyttegravarna i Ukraina – hör dem berätta om projektet i videon. Foto: SVT

De smider timmerhakar till skyttegravarna i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Helt ideellt samlas Hammarskogssmedarna i en lokal utanför Uppsala för att tillverka timmerhakar som sedan skickas för att användas i kriget i Ukraina.

– Det här är inget man gör med glädje – krig är ju fruktansvärt. Men man gör det för att hjälpa, säger Tommy Kjellén, verksam inom föreningen Hammarskogssmedarna.

Timmerhakar används för att fixera och säkra timmer i skyttegravar och skyddsvärn, vilket görs för att de ska hålla ihop bättre och inte rasa.

Det var när Tommy Kjellén såg ett inlägg på sociala medier där Union for Ukraine och Smeder utan gränser skrev ut att de behövde hjälp, som föreningen drog igång arbetet med att tillverka tmmerhakar.

– Det är inte bara att man öppnar plånboken, utan här gör du något med händerna som går till nytta, säger Tommy Kjellén.

Hur vet ni att de kommer rätt i rätt händer?

– Dels går det via organisationerna, och dels har vi också en kvinnlig smed här från Ukraina som har kontakter där – hon har koll så att de kommer rätt, säger Tommy Kjellén.

I klippet: Tommy Kjellén visar hur tillverkningen av timmerhakarna går till.

Hammarskogssmedarna

Salsta slöjd & Smide

Bruksmederna i Österbybruk

Magnus Svan och Conny Hansson i Forkarby

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet