Rysk förening i Värmland: ”Man gråter inombords”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands invasion av Ukraina har berört människor över hela världen – oavsett relation till landet. Även föreningen Vi pratar ryska här i Värmland fördömer händelserna. Med medlemmar från bland annat både Ryssland och Ukraina kämpar föreningen nu för att behålla den interna gemenskapen.

– Tyvärr har några av våra ukrainska medlemmar tagit avstånd, säger Elena Strömberg som är ordförande i föreningen.

Den politiskt oberoende föreningen träffas vanligtvis en gång i månaden på olika aktiviteter med målet att bevara den ryska kulturen och skapa en miljö för medlemmar att kommunicera med varandra på ryska. Vanligtvis deltar runt 15-20 personer men idag är det endast sex personer som samlas runt det dukade bordet bredvid lägerelden.

– Det var viktigt för mig att komma idag och visa min position i det här. Det är bra att vi stödjer varandra och håller ihop här, säger Tatiana Barkhatova som flyttade till Sverige från Ryssland för fyra år sedan.

Värmland och kriget i Ukraina

Splittring och trakasserier

Men enligt Elena Strömberg upplever man nu splittring inom föreningen. Bland annat har det varit en del hatkommentarer på föreningens sociala medier men trakasserierna har inte bara varit online, menar hon.

– Flera av våra ryska medlemmar har blivit trakasserade på jobbet från både ukrainare och svenskar och vi har även personer vars barn har blivit mobbade i skolan för det som händer i Ukraina.

Den ryska föreningen träffades i Mariebergsskogen för att söka stöd hos varandra efter utvecklingen i Ukraina. Hör några av rösterna i klippen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet