Kommunalrådet Bosse Henriksson (M) och Solweig Gard (S), gruppledare för Socialdemokraterna på Hammarö, träffas för att diskutera ett samarbete över partigränserna. Foto: SVT

S och M träffas för att förhandla om makten på Hammarö

Publicerad

En politisk ledning på Hammarö ledd av Moderaterna eller Socialdemokraterna? Eller med de båda partierna tillsammans? Partiernas företrädare utesluter inte ett samarbete.

– Ingenting är uteslutet, vi är öppna för samarbete utifrån vad som är bäst för Hammaröborna, säger moderaternas Bosse Henriksson, kommunalråd i kommunen.

Det är fortfarande oklart vilka partier som ska styra i kommunen, efter att Miljöpartiet och Centern hoppat av och spräckt samarbetet i den politiska ledningen, Hammarösamverkan.

De två största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna ska träffas på onsdagkvällen för att se vilka möjligheter det finns till samarbete.

– Vi träffar alla partier och diskuterar med, säger Solweig Gard, gruppledare för Socialdemokraterna på Hammarö.

Kan bli unikt samarbete

Skulle S och M tillsammans ta över den politiska ledningen skulle det vara unikt för Hammarö.

– Det finns ju några sådana samarbeten i andra kommuner i landet, men kanske inte i Värmland, säger Solweig Gard.

På måndagskvällen träffades företrädare för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet. De partierna har styrt kommunen tidigare men har inte tillräckligt många mandat tillsammans för att få egen majoritet.

Solweig Gard säger att det i så fall behövs ytterligare ett parti men utesluter inte ett samarbete med bara Moderaterna, vilket skulle ge majoritet.

– Det är förstås inte helt omöjligt, det skulle ge en stabil majoritet. Men då måste vi ha samma mål när det gäller ekonomin och få till en uppgörelse som håller, säger Solweig Gard.

Ska diskutera med Sans och balans

Den budget som kommunen har tagit menar hon måste ligga fast.

Socialdemokraterna ska också diskutera med företrädarna för Sans och balans, som har ett förflutet som sverigedemokrater.

– De har ju en historia som finns där. Men samtidigt har de ändrat inriktning så vi får se, säger hon.

Om partierna som från början ingick i Hammarösamverkan på något sätt lyckas komma överens  ligger nu bollen hos Socialdemokraterna, som med sina elva mandat är största partiet.

– Men vi har en oerhört besvärlig situation som vi måste försöka lösa, säger Solwig Gard.

”Är illa”

Om det är i alla fall socialdemokrater och moderater överens.

– Det är illa att det blivit som det blivit, säger Bosse Henriksson.

Han ser att utgångsläget är att de partierna som finns kvar i Hammarösamverkan, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna håller ihop inför de fortsatta förhandlingarna. Tillsammans har de lika många mandat som Socialdemokraterna.

– Då är läget 11-11 när vi ska börja diskutera med Socialdemokraterna, säger han.

Kan dra ut på tiden

Nu väntar ett antal diskussioner mellan olika partiföreträdare och innan någon uppgörelse nås ska partiorganisationerna godkänna eventuella uppgörelser.

– Det kan ta några veckor, säger Solweig Gard.

– Jag hoppas att det ska vara klart i slutet av augusti men det kan gå en bit in i sptember innan det här är klart, säger Bosse Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.