Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Asja Al-Zaen och Karim Mammar som tränar hårt trots att de firar ramadan. Foto: Rino Rotevatn & Maria Haglund/SVT

Så är det att träna och fasta under ramadan – enligt idrottarna

Uppdaterad
Publicerad

Från soluppgång till solnedgång fastar de flesta muslimer under ramadan. Basketspelaren Asja Al-Zaen och elitfotbollsspelaren Karim Mammar är två av de som fastar samtidigt som de genomför tuff fysisk träning.

Karim Mammar kommer direkt från en match i svenska cupen och har påbörjat sin fasta. Det är långt ifrån första gången han fastar och redan dagen efter match är det träning igen.

– Det är tufft emellanåt när humöret svänger lite, men det handlar om att ha disciplin i slutändan, säger Karim.

En som inte påverkas av hungern och tröttheten är Asja. Hon spelar basket i Karlstad Suns och märker inte alls av effekterna av fastan. Däremot tänker hon efter en extra gång innan hon lägger sig ned och vilar.

– Jag har gjort det så många gånger att jag inte känner av det, men jag tänker nog efter innan jag lägger mig ned direkt efter skolan, säger hon.

ramadan

Ramadan är den muslimska fastemånaden. Den inträffar den nionde månaden i islams kalender, vilket också innebär att den flyttar sig elva dagar bakåt varje år enligt den västerländska kalendern.

Under ramadan ska man inte äta eller dricka från soluppgången till solnedgången. Man ska också avstå från sex, behandla sina medmänniskor väl och ge gåvor till fattiga.

Ramadan avslutas med en fest i tre dagar som kallas Eid al-fitr.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.