Vid högsta beredskapsläge kommer helikoptrarna att kunna vara i luften inom 90 minuter, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande på fredagen. Foto: Mats Andersson/TT

Så förstärker MSB för att bekämpa skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Till sommaren skapar MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, en helt ny förmåga att bekämpa skogsbränder från luften. Vid högsta beredskapsläge kommer helikoptrarna att kunna vara i luften inom 90 minuter, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande på fredagen.

Efter de omfattande skogsbränder sommaren 2018 fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i uppdrag av regeringen att stärka skogsbrandsberedskapen till sommaren 2019. En del var att öka förmågan att bekämpa bränder från luften, i ett första steg med helikoptrar.

Tio helikoptrar – minst

Under fredagen den 15 mars var upphandlingen med helikoptrar med HeliAir Sweden klar. Förhoppningen är att man ska kunna teckna avtal snarast. Ett krav på leverantören är att man ska kunna ställa minst tio helikoptrar till myndighetens förfogande.

Skogsbränderna sommaren 2018

– Det här gör att får vi en avsevärt mycket bättre beredskap och helt nya möjligheter att bekämpa skogsbränder redan till sommaren, säger Björn Johansson, ansvarig för upphandlingen på MSB, i ett pressmeddelande.

Helikoptrarna blir en av förstärkningsresurserna som MSB kommer kunna erbjuda till exempelvis regioner och kommunal räddningstjänst, när lokala resurser inte räcker till eller är uttömda.

I luften på 90 minuter

Under säsongen för skogsbränder kommer helikoptrarna att placeras ute i landet där man anser att brandrisken är som högst. Just det arbetssättet visade sig fungera bra under 2018.

Foto: Mats Andersson/TT

I grundberedskapen ska helikoptrarna kunna ställas till MSB:s förfogande inom 12 timmar. Vid högsta beredskapsläge ska de kunna vara i luften på 90 minuter.

På sikt föreslår MSB vattenskopande flygplan. Myndigheten vill även kunna ställa helikoptrarna till förfogande för EU:s resurspool RescEU, som är under uppbyggnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet