De senaste åren har de flesta nyanlända varit kvotflyktingar. Foto: SVT

Så många flyktingar kommer till Värmland 2022

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Värmland har nu fattat beslut om hur de flyktingar som ska tas emot i Värmland under 2022 ska fördelas mellan kommunerna.

Regeringen har tidigare beslutat att 246 nyanlända personer ska tas emot i Värmland under nästa år. Detta av totalt 7 500 nyanlända som ska fördelas mellan landets kommuner under 2022.

Fördelningen av nyanlända görs med stöd av bosättningslagen, som syftar till en jämnare fördelning av mottagandet mellan kommuner samt att nyanlända män, kvinnor och barn snabbare ska kunna integreras i samhället, skolan och på arbetsmarknaden.

– Arbetsmarknaden i respektive kommun väger tungt, säger Sofia Olsson, integrationsutvecklare på länsstyrelsen i Värmland.

Mestadels kvotflyktingar

Mottagandet i Värmland har under senare år till stor del bestått av kvotflyktingar, något som förstärkts under pandemin. Utöver de personer som kommunerna tar emot bedömer Migrationsverket att ungefär 133 personer bosätter sig på egen hand i länet under 2022. Det totala mottagandet beräknas enligt Migrationsverkets prognos uppgå till 379 personer.

Flest av de 246 nyanlända, närmare en tredjedel kommer att få en bostad i Karlstad. Filipstad behöver däremot inte ta emot någon. Detta då de sedan tidigare haft ett stort flyktingmottagande.

I videon berättar Sofia Olsson mer om flyktingmottagandet 2022.

Fördelningen av nyanlända mellan kommuner i Värmland 2022

Arvika: 26

Eda: 9

Filipstad: 0

Forshaga: 14

Grums: 10

Hagfors: 14

Hammarö: 24

Karlstad: 80

Kil: 14

Kristinehamn: 14

Munkfors: 2

Storfors: 2

Sunne: 10

Säffle: 3

Torsby: 14

Årjäng: 10

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.