Foto: Linda Ekström

Så har midsommarvädret sett ut under under 2000-talet

Uppdaterad
Publicerad

Både förra och förrförra midsommar var mätstationen Östmark-Åsarna i västra Värmland varmast i hela landet. Och väderprognosen visar att det ut att vara goda solchanser i Värmland även i år.

Nyhetsbyrån Siren har gått igenom temperaturerna under midsommarafton på 21 svenska orter, en utvald väderstation för varje län – i Värmland Karlstad flygplats. Här har temperaturen bara övergått 20 grader vid sju midsommar-mätningar från år 2000 och fram till och med förra året.

Varmast under 2000-talet var det vid mätstationen i Karlstad år 2020 med 28,6 grader. Mer kylslaget var det år 2014 med bara 16,2 grader.

– Midsommar utgör lite av en brytpunkt mellan försommaren som generellt är en torrare period, och den mer högsommarlika vädertypen då kraftiga skurar börjar uppträda, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI, till Nyhetsbyrån Siren.

Meteorologen tipsar

Tidigare i veckan tipsade SVT:s meteorolog om vad man bör packa i midsommarväskan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har du alla dessa saker, då är du redo för midsommar” – Hör SVT:s meteorolog om midsommarvädret. Foto: Helin Pakdemir/SVT

Och på SVT:s vädersajt kan du kolla in väderprognosen för din ort.

Fakta Midsommarväder

* De varmaste midsommartemperaturen i modern tid uppmättes i Sveg 1935, med 35° grader.

* 1987 hade Observatoriekullen i Stockholm blygsamma 11,4° grader som högst på midsommarafton. 2015 nåddes snarlika 12,0° grader.

* Östersunds högsta värde på midsommarafton 2014, 8,8°, var den lägsta maximitemperaturen där på 70 år.

* Både 2020 och 2021 var stationen Östmark-Åsarna i västra Värmland varmast i landet. I fjol med 25,8°.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.