Roland Svensson med vinnarbilden. Nedan syns samtliga bidrag i förra årets tävling. Foto: SVT

Så här tar du en bra älgbild

Publicerad

Under förra årets älgjakt utlyste SVT Nyheter Värmland sin egen jakt – på den perfekta älgbilden. Här berättar vinnaren Roland Svensson, som brukar ta 6 000 bilder på älgar varje år, om hur han går till väga.

Roland Svensson vann tävlingen med en bild på en älgko och hennes kalv i Lusaskens älgskötselområde, med motiveringen att han ”lyckats fånga ögonblicket och dessutom med mycket god skärpa i bilden”. Bilden valdes ut bland mer än 70 bidrag.

– Ljuset är viktigt. Problemet är att när älgarna är framme är det oftast dåligt ljus, säger han.

Älgar är som mest aktiva kring gryningen och skymningen.

– Det är soluppgången som gäller. Har man tur så är det lite morgondimma, det ger ett fint ljus.

Själv stiger han upp 45 minuter innan solen går upp. Just nu innebär det att väckarklockan ringer vid halv sju.

Åker flera mil

– Sedan åker jag på skogsvägar där jag vet att det brukar finnas älg. Det brukar bli några mil varje dag.

För att få en bra naturbild menar han att det krävs mer än kamerorna som finns i mobiltelefoner. Ett teleobjektiv med hög brännvidd innebär att man ”kommer närmare” det som ska fotograferas, och används ofta av naturfotografer.

Därutöver gäller samma principer som under jakten för att locka älgarna till sig.

– Det behövs motvind så att de inte känner vittring. Men de är mindre känsliga under brunsttiden, som pågår nu. Ibland sätter jag mig i ett jakttorn och försöker härma en brunstig ko.

Är det inte svårt att både jaga och fotografera på samma gång?

– Det kan det bli, faktiskt. Men är det någonting som ska skjutas så får det gå före. Ibland fotograferar jag både före och efter jag har skjutit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.