Foto: SVT

Så ser uppgörelsen mellan FBK och kommunen ut

Uppdaterad
Publicerad

Det nya avtalet som Karlstads kommun ska teckna med Färjestad BK blir dyrare än det tidigare, enligt det avtalsförslag som politikerna ska ta ställning till på tisdag. 7,8 miljoner ska kommunen betala till Färjestad årligen.

Det nya avtalet ska gälla i fem år och är en förlängning av det tidigare avtalet som kommunen och Färjestad haft, sammanlagt är det en kostnad på 39 miljoner kronor plus eventuell indexuppräkning.

Får inte ha kvar logen

Tidigare har kommunledningen haft tillgång till en loge i arenan. Den möjligheten tas bort i det nya avtalet.

Också de 30 fribiljetter som kommunledningen förfogat över försvinner.

”Marknadsmässigt värde”

Tillväxtdirektör Ulf Johansson skriver i sitt tjänsteyttrande att värdet för kommunen av Färjestads anläggningar uppskattas till 7,6 miljoner, plus att det finns ett stort marknadsmässigt värde av att ha ett framgångsrikt ishockeylag i Karlstad.

110 miljoner kronor

Det gamla avtalet mellan Karlstads kommun och Färjestad har gällt sedan klubben tog över ishallarna på Färjestad för 20 år sedan. Det har kostat kommunen sammanlagt cirka 110 miljoner kronor. Cirka 5,9 miljoner betalade Karlstads kommun till Färjestad 2019.

Det avtalet reglerade bland annat Färjestads ungdomsverksamhet, istid för skolor och allmänhet. Ett motiv till det ekonomiska stödet är att kommunen annars i egen regi fått äga och driva en hockeyarena.

Beslut på tisdag

Avtalsförslaget som läggs fram nu är en förlängning av tidigare avtal med vissa korrigeringar. Karlstads kommun får bland annat rätt till att marknadsföra kommunen i större omfattning än idag. Till exempel ska varumärket solen finnas i isen vid hemmamatcher.

På tisdag nästa vecka ska politikerna i kommunstyrelsen säga ja eller nej till avtalsförslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.