Under sensommaren och framåt hösten registreras flest antal fall av TBE i Sverige, och även i Uppsala län. Foto: TT

Så mycket kostar TBE-vaccinet i Värmland

Publicerad

Vaccinet mot fästingsjukdomen TBE kostar olika mycket beroende på var i landet man vaccinerar sig. Priserna sträcker sig mellan 5 000 och 11 000 för en fullvärdig vaccination och smittskyddsläkare varnar för att barnfamiljer med lägre inkomster väljer bort vaccination helt. I Värmland har regionen från och med 1 januari tagit bort en del av kostnaderna men det är oklart om fler väljer vaccination.

Om en värmländsk familj med två vuxna och två barn ska vaccinerar sig mot fästingburen virusencephalit, det som kallas TBE, behöver de betala sammanlagt 5640 kronor för det billigaste vaccinet.

Det dyrare vaccinet kostar 6 320 kronor för samma familj.

Ingen skillnad

Beräkningarna är gjorda utifrån Region Värmlands prislista från 2019. Summan inkluderar 4 doser plus vårdavgift för varje besök.

– Det finns ingen anledning att välja det dyraste vaccinet, det är ingen kvalitetsskillnad. Det handlar om vilka vaccin regionen har upphandlat, säger smittskyddsläkaren Ingemar Hallén vid Centralsjukhuset i Karlstad.

De privata vaccinationsmottagningarna i länet har priser på runt 6 000 kronor.

Vad är TBE?

Sänkta kostnader

Vid årsskiftet sänkte regionen kostnaderna för vissa vaccin, däribland vaccinet mot TBE.

– Man blev varse att det blev en dryg kostnad för exempelvis en barnfamilj. Många ska vaccinera sig och det är många doser det handlar om, säger Ingemar Hallén.

Hittills i år har runt fem fall av TBE rapporterats i Värmland.

– Det är ganska exakt så många vi hade förra året. Riskområdena finns i Vänernära områden som Vålberg, Grums, Kil och Segmon.

Ingemar Hallén menar att det ännu inte finns några siffror som visar att fler har vaccinerat sig på grund av att vaccinen blivit billigare i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer